Nieuws

Bionext verbindt de sector: terugblik Biokennisweek 2023

27-01-23 09:53

De biologische sector kijkt terug op wat zonder twijfel een TOP Biokennisweek genoemd mag worden: na twee jaar eindelijk elkaar ook weer live ontmoeten en inspireren! Dat gebeurde dan ook met een recordaantal bezoekers: 8750 mensen brachten de afgelopen week live of online een bezoek aan de Biokennisweek. Van retailmanager tot bioboer - en ‘alles daartussenin’.

Naast een levendige beursvloer met 215 standhouders, werden er 50 live kennissessies georganiseerd op de beurs, en bijna 60 webinars online gegeven. Onderwerpen als agroforestry en vernieuwende teelten miscanthus en lupine, de nieuwste ontwikkelingen in de bio-sierteelt en efficiënte omgang met stikstof waren populaire programmaonderdelen. Maar ook omschakelworkshops konden op een ruime belangstelling rekenen. Een fraaie diversiteit kenmerkte de 110 webinars en live workshops. Een hoog gehalte aan interactie hadden vooral de livesessies: online moesten zowel sprekers als bezoekers kennelijk wat meer wennen aan de mogelijkheden van het nieuwe platform. Online namen gemiddeld zo’n 40 mensen per webinar deel. Verspreid over twee dagen, hadden de 60 webinars een gezamenlijk bereik van totaal 2297 unique views. Mocht je er een gemist hebben: met je ticket kun je ze een jaar lang terugkijken op het online platform GRIP. Perfect om je biokennis op velerlei onderwerpen aan te scherpen!

Bio-beleid: op verschillende niveaus

Welke thema’s kregen verder de aandacht, deze Biokennisweek? Met stip op één, dat mag geen verbazing opleveren: het Actieplan Biologisch, afgelopen december gepresenteerd door het ministerie van LNV.

Meer dan 100 mensen zaten bij de online toelichting aan en stelden hun vragen aan medewerkers van LNV, Sarah Stattman en Henk Offringa. Ook live op de beurs was ‘team Bio’ van het LNV aanspreekbaar voor vragen, en werden er diverse workshops georganiseerd om het Actieplan verder te bespreken. De manier waarop ruim baan werd gegeven aan input uit de zaal vergrootte het gevoel van betrokkenheid. Ook diverse provinciale overheden lieten zich niet onbetuigd. Provincie Noord-Brabant zette een ambitieuze stap met de live ondertekening van het ‘Convenant Catering’. Vijftig procent van de rijkscatering in de provincie Noord-Brabant gaat naar bio, in 2030!

Gezamenlijk inzetten op groei

Het is duidelijk de vraag die op ieders lippen brandt, deze Biokennisweek: hoe gaan we van 4,4% naar 15% biologisch areaal in 2030, de ambitie die onze overheid pas formuleerde? Onder veel beursbezoekers en standhouders vielen positieve geluiden te horen. Niet eerder werd biologisch als landbouwvorm dermate serieus genomen door de landelijke politiek. Een belangrijke steun in de rug!

Meer dan ooit voelen we als samenleving de urgentie voor een groenere, gezondere landbouw. En wordt er minder met het vingertje naar de één (de consument) danwel de ánder (de politiek, de retail) gewezen. De retail, vertegenwoordigd door onder meer AH, Plus supermarkten, de Smaakspecialist en Odin Foodcoop schaarde zich gezamenlijk achter de forse groeiambities. En werd daarbij af en toe stevig aan de tand gevoeld door het publiek. Want van plan naar actie: dat vereist nog heel wat werk, in de hele keten. Zoals Guido Landheer, directeur Europees, Internationaal en Agro-economisch beleid bij ministerie van LNV) terecht stelde: ‘Er waait best een gure wind buiten…’

Consumentencijfers over bio zijn ondanks inflatie en prijsdruk wel degelijk hoopvol, zo werd duidelijk uit resultaten van marktonderzoeksbureau GfK. Consumenten hebben in 2022 36% meer uitgegeven aan biologische producten. In diverse paneldiscussies en in ‘de wandelgangen’ van de beurs werden echter ook herkenbare zorgen over de marktgroei zichtbaar. Tijdens de hele Biokennisweek proef je tegelijkertijd de weerbaarheid van de sector: de ambitie en maatschappelijke noodzaak voor ‘méér bio’ is over de hele linie kristalhelder. De groei van het areaal voor het zevende jaar op rij, nu 4,4%, en bijvoorbeeld de bekendmaking dat HAK voor zijn productie overstapt op 100% bio: dat geeft moed!

Trots op de sector

Conclusie van de afgelopen week? De biologische sector is actief, positief, en blijft zich vernieuwen. Bovenal is de biologische sector onderling sterk met elkaar verbonden. Winkeliers, handelaren, en producenten vonden elkaar op de beursvloer. Zo’n 250 gasten namen deel aan het nieuwe concept van een bio-aanschuifdiner, op de woensdagavond. Het gezamenlijk tafelen bleek een gouden greep: het diner bood een uitstekende gelegenheid om de indrukken van de beursdag even te laten bezinken. En iedereen kon onder het genot van dat heerlijke biologische ‘shared dining’ lekker verder netwerken 😉

Hoewel we enorm trots zijn op het neerzetten van deze Biokennisweek, als grootste evenement voor de biosector, heeft de organisatie natuurlijk ook verbeterpunten gezien. Zowel de Brabanthallen als nieuwe live locatie als het nieuwe platform GRIP waren duidelijk even wennen... Online sprekers waren nog niet altijd bekend met de functionaliteiten van het nieuwe platform. Nu de ‘kop eraf is’ kunnen we aankomende Biokennisweek met meer zelfvertrouwen tegemoet zien! We gaan graag aan de slag met jullie evaluatiepunten als bezoekers, standhouder of spreker: vergeet niet je evaluatie via het formulier per mail door te geven.

We zijn dankbaar voor de Brabantse gastvrijheid en warme sfeer op de beurs, en genoten van alle positieve geluiden van verbinding. Na een stevige evaluatie op korte termijn gaan we graag met volle kracht voorwaarts. Editie Biokennisweek 2024: 15-18 januari 2024, noteer ‘m vast!


vind-ik-leuk(s)