Nieuws

AGF pilot: interventies in supermarkt zeer effectief voor hogere verkoop biologisch

30-06-22 10:30

Leg biologische groenten en fruit bij elkaar en de verkoop stijgt met 60%, dat blijkt uit een 10-weekse pilot in twee supermarkten in Brabant. Ondernemer en retail expert Bart Fischer presenteerde gistermiddag de resultaten van de nudging pilot op biologisch AGF in een filiaal van Jumbo en Plus. Diverse interventies werden getest, zoals meer schapruimte en communicatie bij het schap over smaak, biodiversiteit, bodem, bestrijdingsmiddelen. De pilot, een initiatief van BioNederland en het GroentenFruit Huis, dient als testcase voor de Europese campagne ‘De mooiste boodschap is bio’, waarbij de komende drie jaar wordt ingezet op nudging in de supermarkt. Op die manier worden consumenten gestimuleerd om vaker voor biologisch te kiezen.

De pilot diende voornamelijk als test voor de effectiviteit van interventies in de supermarkt voor het stimuleren van de verkoop van biologische producten. Bij twee filialen in Noord-Brabant van Jumbo en Plus vond gedurende 10 weken een pilot met gerichte interventies plaats. Met name extra schapruimte (ca 40% meer verkoop) en het bij elkaar leggen van biologische producten (60% meer verkoop) bleken zeer effectief. Ook communicatie voor het schap en in de winkel droegen bij aan een hogere verkoop (tot 14% meer). Uit een eerdere pilot met zuivel bleek al dat de verkoop van biologische melk met gemiddeld 47% steeg door kleine aanpassingen in het schap en communicatie op de winkelvloer.

Bart Fischer, Ondernemer en retail expert, leidde de pilot: ‘Door biologische producten bij elkaar te leggen, steeg de verkoop met 60%’. Interventies op schapruimte waren enorm succesvol, maar ook de rol van communicatie moet niet worden onderschat, die informeert consumenten waarom biologisch een goede keuze is.’

De inzichten uit de pilot worden meegenomen in de uitvoering van de Europese campagne ‘De mooiste boodschap is bio’, waarbij gedurende drie jaar wordt ingezet op nudging in zowel online als fysieke supermarkten. Door middel van nudging, ofwel subtiele aanpassingen in de winkelomgeving wordt de keuze voor biologisch gestimuleerd. Daarvoor is samenwerking met retail essentieel. Bionext, initiatiefnemer van de campagne, wil graag met meer Retail partijen in gesprek omtrent de mogelijkheden.

“We kunnen er niet omheen dat interventies in de supermarkt extreem effectief zijn. We hebben dat duwtje op de winkelvloer dus blijkbaar nodig. Laten we er dan ook voor zorgen dat die er komen. Als we willen dat er meer biologisch verbouwd wordt in Nederland, zal ook de vraagzijde evenwichtig moeten groeien, daarvoor is samenwerking met retail essentieel.” Michaël Wilde, directeur Bionext.

Het stimuleren van de verkoop van biologische producten moet bijdragen aan het doel van de Europese Green Deal, van gemiddeld 25% biologisch landbouwareaal in 2030. Het Nationaal Actieplan van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit dat in september komt, moet ervoor zorgen dat het huidige aandeel biologisch landbouwareaal van 4,6% in Nederland flink gaat groeien.

vind-ik-leuk(s)