Nieuws

​Biologische sector voelt zich enorm gesteund: Europese Parlement stemt óvertuigend voor ‘Farm to Fork’!

22-10-21 10:41

Met een ruime meerderheid (452 stemmen voor, 170 tegen, 76 onthoudingen) heeft het Europese Parlement dinsdagavond 19 oktober voor de ‘Farm to Fork’ strategie van Frans Timmermans gestemd. Met het aannemen van de strategie neemt het Europarlement een resolutie aan die moet zorgen voor een fair, gezond en milieuvriendelijk voedselsysteem binnen de Europese Unie. Geweldig nieuws voor de biologische sector: in de strategie is een grote rol weggelegd voor de groei van biologische landbouw (25% biologisch landbouwareaal in de EU in 2030). Michaël Wilde (directeur Bionext): ‘Dat het Europees Parlement zich zo duidelijk achter de Farm to Fork en dus ook biologische landbouw schaart is voor ons een enorme steun in de rug.‘

Dat de ‘Farm to Fork’ met zoveel stemmen voor is aangenomen, is opvallend, aangezien de strategie de laatste weken flink onder vuur kwam te liggen. Critici gaven aan dat het plan onhaalbare doelen heeft, waarmee zelfs het tegengestelde effect zou worden bereikt. Echter nagenoeg ieder onderdeel van de stemming behaalde een (ruime) meerderheid. Zo zet het plan in op het tegengaan van overbemesting en het halveren van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in 2030. Ook wil het Europese Parlement dat we gezonder gaan eten, zoals meer groente en fruit. Hiervoor moet het mogelijk zijn om btw-tarieven af te stemmen op de gezondheids- en milieu-impact van producten. Ook komen er regels voor het maken van duurzame claims op voedselverpakkingen.

Nu de meerderheid van het Europese Parlement voor de strategie heeft gestemd, zal voorstel weer voor goedkeuring naar de verschillende lidstaten en het Parlement gaan voor goedkeuring. Ook wordt er in november van dit jaar nog gestemd over het GLB (Gemeenschappelijk Landbouwbeleid). Na de positieve uitkomst van afgelopen dinsdag, is het waarschijnlijk dat een meerderheid zal instemmen met de plannen.


vind-ik-leuk(s)