Nieuws

Blog Michaël Wilde: De vijf (biologische) vrijheden van het dier

03-05-21 10:06

Thuis hebben wij twee konijnen: Bobby en Batman. Uit oogpunt van dierenwelzijn kregen deze twee zeer eigenwijze knaagdieren steeds meer ruimte. Na een jaar hadden ze zelfs de hele tuin om in rond te scharrelen. Er werd natuurlijk volop gegraven, alle planten werden opgegeten en aan de bomen werd lekker geknaagd. Een groot feest dus waar mijn huisgenoten minder gelukkig van werden.

Toen het ging sneeuwen en hagelen en onze schattige tuingenoten wat sneu de volle, koude natte lading over zich heen kregen, (terwijl er meer dan genoeg schuilplekken zijn) had ik het knap lastig. Hoe diervriendelijk was dit nou? En waren Batman en Bobby niet veel beter af als ze gewoon veilig in het oude (inmiddels verlaten) hok zaten zoals de meeste thuiskonijnen? De vraag die dan bij mij opkomt is: moet ik ingrijpen? Of moeten ze het zelf weten? En wat is dan dierenwelzijn?

Vraag aan honderd personen om dierenwelzijn te definiëren en de kans is groot dat je honderd verschillende antwoorden krijgt. Ook in de wetenschap worden verschillende definities gebruikt en zijn er verschillende opvattingen wat dierenwelzijn is. Toch zijn er gelukkig ook overeenkomsten die de kwaliteit van het leven van het dier centraal stellen. Als men het wat concreter heeft over een ‘goed dierenwelzijn’ gelden de internationale ‘Vijf vrijheden van het dier’. Dit zijn: 1. Vrij van honger 2. Vrij van lichamelijk en klimatologisch ongemak 3. Vrij van pijn 4. Vrij van angst en chronisch stress en ten slotte 5. Vrij om het natuurlijke, soorteigen gedrag uit te oefenen.

Als wij deze vrijheden vertalen naar de biologische dierlijke sector valt gelijk op dat ze goed aansluiten bij de vier basis principes van de biologische landbouw: Zorg, Ecologie, Gezondheid en Eerlijkheid (ZEGE). Biologische boeren hebben de zorg voor het dier hoog in het vaandel staan. Hogere opbrengsten en efficiëntie mogen geen risico’s meebrengen als het gaat om het welzijn van het dier of het ecosysteem. De kracht van biologische productie zit in het versterken van ecologische systemen en houden hun dieren in een omgeving die zo dichtbij de natuurlijke eigenheid van het dier staat. Logisch dat deze visie leidt tot een betere gezondheid van het dier. Ten slotte, eerlijk en respectvol omgaan met dieren houdt voor biologische sector in dat zij volop de ruimte krijgen om zich diereigen te gedragen. Net zoals wordt beschreven in de vijfde vrijheid!

Sinds ik op de hoogte ben van deze vijf vrijheden, merk ik dat ik net wat anders kijk naar dieren. Zeker als een trotse biologische melkveehouder, een gepassioneerde biologische pluimveehouder, een enthousiaste biologische geitenhouder of een zorgzame biologische varkenshouder bezoek en hoor hoe deze ondernemers constant bezig zijn om verdere stappen te zetten, zodat de dieren het nog beter krijgen.

Dierenwelzijn is niet alleen een verantwoordelijkheid van de boeren, het is de verantwoordelijkheid van ons allemaal. Natuurlijk kan je stellen dat je beter helemaal geen dieren of dierlijke producten moet eten. Maar zolang wij dat wel doen, wil ik iedereen motiveren om zo vaak mogelijk voor biologisch te kiezen. Het kost weliswaar wat meer, maar het is 10 keer zo waardevol!

Wil je meer weten over de rol van biologisch binnen Dierenwelzijn? Kijk dan op de themapagina.



Tags

Blog
Dierenwelzijn

vind-ik-leuk(s)