Nieuws

Jan Groen (voorzitter dagelijks Bestuur Coöperatie Bionext): ‘Verbinding staat bij ons bovenaan’

24-03-21 12:04

Interview over (ruim) een jaar voorzitterschap.

Ruim een jaar geleden is Stichting Bionext overgegaan in een coöperatie met leden. Het voordeel van een coöperatie is dat individuele leden hun krachten bundelen om hiermee sterker te staan. Coöperatie Bionext wordt gevormd door Biohuis (vereniging voor biologische boeren en tuinders), BioNederland (vereniging voor biologische producenten en handelsbedrijven) en de Biowinkelvereniging (vereniging voor biologische speciaalzaken). Wij vroegen Jan Groen (voorzitter BioNederland en voorzitter van het dagelijks bestuur) naar zijn ervaringen met (ruim) een jaar Coöperatie Bionext.

Wat heeft de organisatieverandering van Stichting naar Coöperatie ons gebracht?

Jan: ‘De organisatiewijziging heeft ons vooral duidelijkheid, eigenaarschap en zichtbaarheid gebracht. In een stichting is er veel ruimte om met elkaar te blijven discussiëren. Iedereen vindt ergens wat van. Nu is er veel meer duidelijkheid wie wat doet, maar zijn er ook heldere kaders en is er lijn in wat we doen. Alles vanuit de doelstellingen ‘Verbreden, verdiepen & verbinden’. Bionext kan hierdoor veel meer stappen maken. Ook treden we veel meer als 1 gezicht naar buiten. Het is niet 1 gezicht die naar buiten gaat, maar echt 1 organisatie die naar buiten gaat. De organisatie heeft veel meer “smoel” gekregen.’

Wat is jouw rol daarin als voorzitter van het dagelijks bestuur?

Jan: ‘Michaël is de directeur van Bionext en het gezicht naar buiten. Dit doet hij perfect. Wij staan als bestuur achter hem en vormen samen met hem echt een team. Het bestuur is nu wezenlijk onderdeel geworden van de organisatie en dit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid die we voelen. De voorzitter heeft daarin de taak om de lijnen van de organisatie in de gaten te houden en dat datgene wordt gedaan wat we met elkaar hebben afgesproken. Ik heb daarin een verbindende rol richting de primaire sector, maar ook richting producenten en retail. Deze rol zit mij als gegoten.

Onze biologische branche heeft natuurlijk een unieke samenwerkingsstructuur, waarbij de biologische keten van boer tot consument verbonden zijn. Als voorzitter behartig je dan ook de belangen sectorbreed. “Eenheid in verscheidenheid”, zeg ik altijd.

Ik ben trots op deze unieke ketenverbinding. Met het bezoek aan Carola Schouten afgelopen september, waarbij we haar als gehele branche ons 10-puntenplan aanboden, was zij duidelijk onder de indruk van het feit dat zij met de vertegenwoordiging van een gehele branche aan tafel zat. Dat had ze nog niet eerder meegemaakt.’

Hoe verloopt de samenwerking met de andere verenigingen en met Roosmarijn?

Jan: ‘We werken echt supergoed samen. Echt een “energieboost” wanneer wij met elkaar aan de slag zijn. Onze samenwerking werkt erg positief uit. Gelukkig ervaren wij veel vertrouwen bij onze achterban, wat ons natuurlijk enorm helpt en stimuleert ons werk goed te doen.

De komende periode willen wij als team meer op pad en in gesprek met onze achterban. Niet alleen bij de bestuurders, maar juist bij de leden. Verbinding staat bij ons bovenaan. Bovendien haal je bij deze bezoeken zoveel kennis uit de praktijk op, waar wij ons voordeel weer mee kunnen doen in onze werkzaamheden. De basis ligt er nu echt om volop door te ontwikkelen.’

Waar liggen de grootste uitdagingen voor de coöperatie voor de komende jaren?

Jan: ‘De branche zal de komende jaren enorm gaan groeien. Niet alleen omdat de EU forse ambities heeft, maar ook omdat je ziet dat er echt een kentering ontstaat in de markt. Er is veel meer focus op verduurzaming en biologische landbouw en voeding zal daar een enorme rol in gaan spelen.

Juist deze groei van de markt maakt dat het erg belangrijk is om echt weer een “Organic Movement” te laten ontstaan met de hele branche; de ideologie weer veel sterker te verbinden aan de branche. De afgelopen jaren lagen de prioriteiten anders en zijn er wat meer eilandjes ontstaan. Het is belangrijk om weer veel meer te verbinden met elkaar en weer te focussen op deze biologische beweging. Om duidelijk te maken dat biologisch veel verder gaat dan alleen een “certificaatje en een residu-analyse”. Biologisch gaat over een heel systeem van begin tot eind, wat maakt dat biologisch onderdeel van de oplossing is voor de grote problemen van deze tijd. Juist nu is het belangrijk om dit weer echt te doorvoelen en ons als branche te blijven verbinden met elkaar. Alleen dan kunnen we met elkaar invulling geven aan de Green Deal en de Farm to Fork strategie en de groeiambities die hieruit voortkomen waar te maken.’

In het dagelijks bestuur van de coöperatie zitten naast Jan ook nog:
Michaël Wilde (directeur Bionext) & Roosmarijn Saat (Voorzitter Biowinkelvereniging).

Luistertip:
Begin maart was Jan Groen te gast op de Biopodcast om te spreken over hoe handel en verwerking kunnen bijdragen aan de groei van de biologische sector. De Biopodcast kun je hier luisteren.

Tags

Interview

vind-ik-leuk(s)