Naar content
Image
Terug

Primeur: pop-up biologische restaurant op Bio-beurs

Primeur: pop-up biologische restaurant op Bio-beurs

22 dec 2016 Redactie Bionext

Dit jaar heeft de Bio-beurs voor het eerst een pop-up EKO gecertificeerd restaurant. Hier kun je genieten van  eten en drinken dat voor 80 tot 100% biologisch is. Hiermee komt het pop-up beursrestaurant in aanmerking voor het gouden EKO-keurmerk Horeca.  Speciaal voor de Bio-beurs is een biologische kok ingehuurd.  Het restaurant van de Ijsselhallen is slechts voor de duur van de Bio-beurs EKO gecertificeerd. Het is voor het eerst dat een evenement een tijdelijk EKO certificaat krijgt. Tot nu toe was de certificering alleen weg gelegd voor winkels en restaurants.

René Heusschen van Stichting EKO vertelt enthousiast: “het idee is dit voor meer evenementen te regelen. Libéma, de eigenaar van de Ijsselhallen,  is geïnteresseerd om dit vaker toe te passen. Ook is Stichting EKO in gesprek met een groot festival om dit in 2017 van 100 % biologisch food te voorzien. Een mooie ontwikkeling.”

René Heusschen: “wat je ziet is dat horeca achterloopt op het vlak van duurzaamheid. In de supermarkten is het aandeel biologisch inmiddels zo'n 5 %. In de horeca is dit nog geen 1,5 %. Gelukkig zie je de horeca de laatste tijd een inhaalslag maken. De interesse in duurzame bedrijfsvoering en biologische producten neemt duidelijk toe. In Leiden organiseerden we onlangs een bijeenkomst waar meer dan 100 koks en restaurateurs aanwezig waren.”

Het restaurant van de Ijsselhallen koopt voor de Bio-beurs alle producten in bij een leverancier die al voor 98 % biologisch is. Dit maakt inkoop en controle hierop gemakkelijk. Wel moet nu de opslag van alle food en beverage  voor de Bio-beurs zowel fysiek als administratief gescheiden worden van de reguliere producten. Bijvoorbeeld de frituurolie die het restaurant normaliter gebruikt wordt nu apart gehouden. De ingehuurde biologische kok instrueert het personeel van het restaurant, zodat ze een goed verhaal kunnen vertellen over de producten die ze serveren.

Het pop-up restaurant heeft het gouden EKO-certificaat voor restaurants. Dit betekent niet alleen 80-100 % biologische producten, maar ook aandacht voor andere duurzaamheidsissues. Zo kijkt het restaurant naar de duurzaamheid van het servies en bestekgoed en is er een afspraak met de Voedselbank in Zwolle. Alle eten en drinken dat overblijft gaat naar de Zwolse Voedselbank.

De Bio-beurs

Nederlands grootste en meest inspirerende vakbeurs voor de biologische sector. En dé plek om potentiële klanten, relaties en collega's te ontmoeten. Van boeren, winkeliers, producenten, onderzoekers, beleidsmakers, docenten, tot ondernemers uit de horeca en handelaren: iedereen uit de biologische sector is aanwezig. Dit jaar staan er ruim 350 exposanten op de beursvloer. Bezoekers kunnen inspiratie op doen bij de diverse themapleinen, het Foodplein met live-cooking en proeverijen. Het inhoudelijk programma bestaat uit ruim 60 interessante workshops en presentaties over uiteenlopende onderwerpen. De Bio-beurs vindt plaats op 18  en 19 januari 2017 in de IJsselhallen in Zwolle. Voor meer informatie: www.bio-beurs.nl

0


0 Reacties Reactie toevoegen