Naar content
Image
Terug

Patenten op natuurlijke eigenschappen van planten en dieren bijna verleden tijd

Patenten op natuurlijke eigenschappen van planten en dieren bijna verleden tijd

20 feb 2017 Redactie Bionext

Vandaag, 20 februari 2017, besloten de Europese lidstaten dat producten  van klassieke veredeling zoals planten, zaden en vruchten uitgezonderd dienen te worden van patentering. Hiermee scharen ze zich achter het recent ingenomen standpunt van de Europese Commissie. Dit besluit werd vanochtend genomen in de Raad voor Concurrentievermogen.

De Europese Commissie concludeerde in haar verklarende notitie van november 2016 dat volgens haar de opstellers van de Biotechrichtlijn de bedoeling hadden om producten van klassieke veredeling zoals planten, zaden en vruchten uit te zonderen van patentering. In reactie daarop besloot het Europees Octrooi Bureau in december 2016 al om in afwachting van besluitvorming alle patentaanvragen en oppositieprocedures met betrekking tot klassieke veredeling  op te schorten.

Belangrijke volgende stap

De conclusie van de Europese Commissie is nu overgenomen door de Europese lidstaten. Het is nu aan administratieve raad van het Europees Octrooi Bureau om de verklarende notitie om te zetten in bindend beleid. Het patent comité van het Europees Octrooi Bureau zal dit inhoudelijk voorbereiden en met verschillende scenario's komen waar de leden van de administratieve raad uit kunnen kiezen. De verwachting is dat ze op zijn vroegst in juni een besluit kunnen nemen.

Dit besluit van de Europese lidstaten is dus een belangrijke volgende stap op weg naar een verbod op patenten op natuurlijke eigenschappen van planten en dieren, maar het einddoel is nog niet bereikt.

Maaike Raaijmakers van Bionext stelt: "de komende maanden worden écht cruciaal. De EU lidstaten mogen nu niet achterover gaan leunen maar moeten met goede, waterdichte juridische tekstvoorstellen komen en zorgen dat de verklarende notitie in strikt beleid wordt omgezet.“

Lobby blijft nodig

Bionext voert al enkele jaren campagne tegen dit soort patenten en is heel blij met deze belangrijke stap. “Dit is echt een succes voor alle burgers, maatschappelijke organisaties en politici die zich gezamenlijk inzetten om een einde te maken aan patenten op onze voedselgewassen” aldus Maaike Raaijmakers van Bionext. "Lobby blijft echter wel nodig, ook in Nederland,  want de Nederlandse overheid wekt de indruk dat het werk er nu opzit. Dit  terwijl de vertaalslag van de notitie naar een juridische tekst cruciaal is voor het effect.  Want reken maar dat de juristen van de grote zaadbedrijven nu hun pennen slijpen. Daarom gaan wij ook door met campagne voeren totdat natuurlijke eigenschappen van planten niet meer als een uitvinding geclaimd kunnen worden. Onder de noemer  ‘De Grootste Zaadbank van Nederland’ komt Bionext in maart met een speciale actie rond patenten op groente in 175 biologische speciaalzaken verspreid over Nederland” vertelt Maaike Raaijmakers.

Meer informatie over deze campagne vindt u hier.

 

0


0 Reacties Reactie toevoegen