Naar content
Image
Terug

Octrooi op paarse radijskiem vernietigd

Octrooi op paarse radijskiem vernietigd

30 aug 2017 Redactie Bionext

Goed nieuws! De rechtbank in Den Haag heeft 29 augustus 2017 in een definitieve uitspraak het octrooi op paarse radijskiemen verworpen. Belangrijkste reden hiervoor is het feit dat de paarse radijskiemen al vóór de patentaanvraag op een openbare beurs waren getoond. Ook was er al een partij zaad uitgeleverd.  De paarse radijskiemen waren hierdoor niet meer nieuw en dus kan het bedrijf Taste of Nature ze niet meer claimen als  hun uitvinding.  Nieuwheid is namelijk een van de basiseisen voor het krijgen van een patent.

Met deze uitspraak komt een einde aan een jarenlange juridische strijd tussen  Cresco en Taste of Nature. Beide bedrijven zijn actief in de markt van spruit- en kiemgroenten.

Bionext  is heel blij met de uitspraak. “Wat ons betreft had dit patent nooit verleend mogen worden. De paarse radijs kiemen zijn verkregen door het kruisen en selecteren van genetisch materiaal uit de genenbank. Kruisen en selecteren zijn klassieke veredelingstechnieken die al eeuwenlang worden toegepast door veredelaars en kunnen daarom niet geoctrooieerd worden “ aldus Maaike Raaijmakers van Bionext.

Bionext voert al jaren campagne tegen patenten op eigenschappen van klassiek veredelde gewassen onder de noemer “De Grootste Zaadbank van Nederland”.  Eind juni bevestigde het Europees Octrooibureau  in een uitspraak dat  ook producten van klassiek veredelde gewassen zijn uitgezonderd van octrooieerbaarheid. 

 

 

0


0 Reacties Reactie toevoegen