Naar content
Image
Terug

Meerderheid Tweede Kamer spaart biokoeien niet

Meerderheid Tweede Kamer spaart biokoeien niet

07 dec 2016 Redactie Bionext

Actie Red de Biokoe gaat door!

Zes december heeft de Tweede Kamer gestemd over de fosfaatwetgeving. Het goede nieuws is dat grondgebonden bedrijven niet gekort zullen worden. Maar nog steeds worden ruim 6000 biologische koeien met de slacht bedreigd, om de derogatie (= extra mest geven) van de gangbare collega’s te behouden. 

Het slechte nieuws is dat veel biologische bedrijven gedupeerd zullen worden door de peildatum van 2 juli 2015. Deze bedrijven waren op die datum volop in ontwikkeling of hadden toevallig op die dag weinig dieren in de stal. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil die biologische bedrijven net zo behandelen als gangbare bedrijven, ondanks het feit dat bioboeren onder een aparte biologische mestwetgeving vallen, zonder derogatie. Voorstellen die dat wilden veranderen, haalden geen meerderheid. 

Daarmee kiest de Tweede Kamer ervoor om biologische boeren te duperen met maatregelen die bedoeld zijn om de derogatie voor gangbare boeren te redden.

Gerben Braakman, biologische melkveehouder in Drenthe en bestuurslid van Natuurweide: “Het is onvoorstelbaar dat men om de derogatie voor gangbare bedrijven te redden, ook biologische bedrijven en hun koeien wil opofferen. Het enige lichtpuntje is dat biologische bedrijven genoemd worden in het aangenomen amendement dat meer ruimte geeft om knelgevallen te helpen. We verwachten veel knelgevallen bij de biologische boeren te gaan zien als dit allemaal doorgaat.”

Overigens heeft staatssecretaris Van Dam aangegeven dat het stelsel van fosfaatrechten niet doorgaat, als de derogatie niet wordt gered. Dit is het geval als  het Nederland niet lukt om de mestproductievoldoende te beperken. In dat geval kunnen de bioboeren hun koeien houden.

De bioboeren zullen zich nu eerst richten op de behandeling in de Eerste Kamer. De petitie Red de Biokoe blijft online, zodat meer mensen kunnen tekenen. Teken hier.

Hoe werkt de biologische regelgeving? 

Anders dan bij de fosfaatregels van Van Dam, gaat het er bij de biologische wetgeving niet om op wiens naam de grond formeel staat. Biomest moet altijd naar biogrond: het uitgangspunt is het evenwicht tussen plantaardige en dierlijke productie. Want biologische akkerbouwers en tuinders mogen geen kunstmest gebruiken en kunnen dus niet zonder dierlijke mest. Daarvoor hebben zij de biologische veehouders nodig. Zo geeft bio invulling aan de kringloopgedachte. De samenwerking moet op schrift staan, en wordt tenminste eenmaal per jaar door Skal gecontroleerd. Dit alles is bij wet vastgelegd. Biologische veehouders met zo’n samenwerking worden gedupeerd door de andere berekeningsmethode in de fosfaatwet.

 

0


0 Reacties Reactie toevoegen