Naar content
Image
Terug

Meerderheid EU-lidstaten zegt nog steeds ‘nee’ tegen genetisch gemodificeerde gewassen

Meerderheid EU-lidstaten zegt nog steeds ‘nee’ tegen genetisch gemodificeerde gewassen

04 mei 2017 Redactie Bionext

Eind maart stemde een meerderheid van de EU-lidstaten tegen de teelttoelating van genetisch gemodificeerde maïs. Het gaat om twee nieuwe transgene maïssoorten van Pioneer en Syngenta die insecten doden door hun eigen pesticide (BT) te produceren en die daarnaast resistent zijn tegen een herbicide. De lidstaten stemden ook over het vernieuwen van de vergunning voor de MON810 maïs van Monsanto. Dit is het enige transgene gewas dat momenteel in Europa geteeld wordt, voornamelijk in Spanje.

Nog geen definitief verbod
Hoewel het duidelijk is dat de meeste  EU-lidstaten, boeren en burgers geen ggo’s op hun akkers willen, kan de Europese Commissie alsnog besluiten om de genetisch gemodificeerde gewassen toe te laten. Feit is wel dat zeventien EU-lidstaten ervoor gekozen hebben om (voorlopig) geen ggo’s toe te laten in hun land, ook al worden ze op EU-niveau goedgekeurd. Ook Nederland heeft hiervoor gekozen in afwachting van een afwegingskader dat momenteel ontwikkeld wordt. Bionext is hierbij betrokken als een van de stakeholders.

Maaike Raaijmakers projectleider bij Bionext. “Wij zijn natuurlijk blij met deze stemming. De teelt van transgene gewassen vormt een bedreiging voor de biologische landbouw en draagt volgens ons ook niet bij aan een verduurzaming van de landbouw. Als de Europese Commissie tegen de wens van de meerderheid in alsnog besluit om deze gewassen toe te laten getuigt dat van weinig democratisch besef. “

0


0 Reacties Reactie toevoegen