Naar content
Image
Terug

Liveseed stimuleert gebruik van biologisch zaad

Liveseed stimuleert gebruik van biologisch zaad

22 feb 2018 Redactie Bionext

Bionext is een van de 49 partners in het Europese project Liveseed . Doel van dit vierjarige  project is om de productie en het gebruik van biologisch zaad en biologische rassen in Europa te stimuleren. Het project wordt gefinancierd door de Europese Commissie.

De rol van Bionext in het project richt zich op de regels en het beleid  rondom het gebruik van biologisch zaad. Alle EU-landen moeten aan dezelfde regels voldoen, maar  in de praktijk zijn er grote verschillen.  Zo is het  bijvoorbeeld verplicht om een database te maken waar al het aanbod aan biologisch zaad  op staat. In Nederland , met zijn sterke  zaadindustrie , staan hier honderden rassen op, maar in verschillende landen is die database nagenoeg leeg.  Soms komt dit doordat er ook echt geen aanbod is maar het kan ook zijn dat het heel ingewikkeld is voor bedrijven om hun aanbod op de database te krijgen.  Door landen te bezoeken en met de belangrijkste stakeholders te praten, probeert Bionext samen met haar internationale partners (van IFOAM-EU en FIBL) erachter te komen waar de knelpunten en kansen liggen om tot meer biologisch zaadgebruik te komen.

De afgelopen maanden heeft Maaike Raaijmakers van Bionext  de Baltische staten, Hongarije, Griekenland en Bulgarije bezocht. “We bezoeken vooral landen waar we nog weinig van weten en praten naast de overheid met zoveel mogelijk mensen uit de biologische sector. Dit levert  een schat aan informatie op. Zo blijkt dat in de Baltische staten bijna geen zaadbedrijven zijn en dat boeren vaak nog hun eigen zaden produceren. Voordat je zaden op de markt mag brengen, moeten ze echter aan strenge kwaliteitseisen voldoen. Deze biologische  boeren hebben  daarom vooral  behoefte aan zaadschoningsmachines  om onkruidzaden te verwijderen.” 

“Per land worden de kansen en knelpunten  op een rij gezet en  teruggekoppeld naar alle mensen die we gesproken hebben.  De volgende stap is de organisatie van een workshop met alle stakeholders, een taak van IFOAM-EU, om tot concrete actiepunten te komen.” 

Kijk voor meer informatie over  het project op www.liveseed.eu

0


0 Reacties Reactie toevoegen