Naar content
Image
Terug

Landen steken stokje voor nieuwe EU biowetgeving

Landen steken stokje voor nieuwe EU biowetgeving

01 jun 2017 Redactie Bionext

Het Europees Parlement en de Europese Commissie wilden zo graag, na jaren onderhandelen, voor eind juni onder het Maltese voorzitterschap van de Raad een akkoord sluiten over de nieuwe biologische wetgeving. Maar de landen van de EU, die maandag de 29e mei bijeen kwamen hebben daar een stokje voor gestoken Malta geen mandaat gegeven om die onderhandelingen namens hen af te sluiten.

17 Landen waaronder Nederland, België en Italië stemden tegen. De grote landen Frankrijk en Duitsland stemden voor, tot groot ongenoegen van hun achterban. Bionext ondersteunt het besluit van de Nederlandse overheid. Op punten die voor de Nederlandse biologische sector belangrijk zijn, waren de voorgestelde compromissen ontoereikend. Dan gaat het om regels voor harmonisatie van residubeleid, de controle, de biologisch zaad en pootgoed, de uitzonderingsregels voor grondteelt en de maximale hoeveelheid dieren in een (leg)pluimveestal. Daarnaast zitten in de onderhandelde teksten gewoon fouten die er niet meer uitgehaald zouden kunnen worden vanwege de druk en de haast die dat tot gevolg had.

Na deze stemming is het vervolgoverleg tussen de Europese instituten op woensdag 31 mei afgezegd. Hoe het nu verder gaat in Brussel is onduidelijk. Men heeft nog een kleine maand te gaan voor Estland het voorzitterschap overneemt van Malta. Maar de Commissie kan ook de handdoek in de ring gooien en de drie partijen kunnen ook nog een halfjaar verder onderhandelen.

Bionext blijft benadrukken dat biologische ondernemers recht hebben op een goede Europese wet. De EU instituten moeten dat voor ogen blijven houden.

0


0 Reacties Reactie toevoegen