Naar content
Image
Terug

Gezocht: akkerbouwbedrijven

Gezocht: biologische akkerbouwbedrijven

09 feb 2017 Redactie Bionext

Bij Wageningen Universiteit is onderzoekster Lieneke Bakker samen met Wopke van der Werf, Pablo Tittonell en Felix Bianchi bezig met een promotieonderzoek naar de manier waarop een populatie natuurlijke vijanden herstelt.

Haar hypothese is dat de overgang van een insecticidenafhankelijke landbouw naar één die vertrouwt op natuurlijke vijanden misschien niet een kwestie is van geleidelijk minder gif en geleidelijk meer natuurlijke vijanden, maar van zogenaamde kantelpunten. Ieder systeem heeft namelijk de neiging om zichzelf in stand te houden.

De overgang van de plaagbestrijding door insecticiden naar biologische bestrijding door natuurlijke vijanden gebeurt volgens deze hypothese pas als barrières zijn overwonnen. Het systeem kantelt als het ware en schiet in een nieuwe toestand, waarin natuurlijke vijanden zoals sluipwespen in voldoende mate aanwezig blijven, kunnen overleven en bijvoorbeeld luizenplagen effectief onder de duim houden.

Voor haar veldwerk voor het komende groeiseizoen is Lieneke op zoek naar biologische akkerbouwbedrijven waar ze waarnemingen aan nuttige insecten kan uitvoeren.

Geïnteresseerd? 
Voor meer informatie kunt u contact met haar opnemen via e-mail lieneke.bakker@wur.nl of telefoon: 0683515464

0


0 Reacties Reactie toevoegen