Naar content
Image
Terug

Einde aan patenten op klassiek veredelde gewassen?

Einde aan patenten op klassiek veredelde gewassen?

04 nov 2016 Redactie Bionext

Donderdag 2 november publiceerde de Europese Commissie  haar langverwachte  ‘verklarende notitie’ die meer duidelijkheid moet geven over de interpretatie van de Europese Biotechrichtlijn.  

De belangrijkste conclusie die de Commissie trekt is dat de opstellers van de Biotechrichtlijn de bedoeling hadden  om producten  van klassieke veredeling zoals planten, zaden en vruchten uit te zonderen van patentering. De Commissie neemt hiermee duidelijk afstand van het huidige beleid van het Europees Octrooi Bureau dat al meer dan honderd patenten heeft verleend op klassiek veredelde gewassen. 

Doorbraak
Bionext voert al enkele jaren campagne tegen dit soort patenten en is heel blij met deze doorbraak. “Dit is echt een succes voor alle burgers, maatschappelijke organisaties en politici die zich gezamenlijk inzetten om een einde te maken aan patenten op onze voedselgewassen.” aldus Maaike Raaijmakers van Bionext. 
De notitie is niet juridisch bindend maar heeft wel een grote politieke waarde. Bionext verwacht dat de notitie  ook gevolgen  zal hebben voor lopende bezwaarprocedures zoals dat tegen het patent van Syngenta op insectenresistentie in rode paprika.
De volgende stap is dat  de conclusies uit de notitie worden  opgenomen in het beleid van het Europees octrooibureau.

“We zijn er nog niet”
Maaike Raaijmakers:  “Met deze notitie zijn we er nog  niet. We zullen flink moeten lobbyen om er voor te zorgen dat dit wordt omgezet in bindend beleid. Daarom gaan wij ook door met campagne voeren totdat natuurlijke eigenschappen van planten niet meer als een uitvinding geclaimd kunnen worden. Daarvoor moet ook de reikwijdte van de octrooibescherming worden ingeperkt.”
Bionext voert campagne tegen patenten op zaden onder de noemer van De Grootste Zaadbank van Nederland. In december komt Bionext met een speciale kerstactie rond patenten
Kijk voor meer informatie over de campagne op www.degrootstezaadbank.nl

Voor inhoudelijke vragen: Maaike Raaijmakers, projectleider bij Bionext   06-10016402 raaijmakers@bionext.nl

Meer informatie over de campagne Ellen Oomen, coördinator pr
06 47518430 oomen@bionext.nl

0


0 Reacties Reactie toevoegen