Naar content
Image
Terug

Een oase voor duurzame horecaprofessionals

Een oase voor duurzame horecaprofessionals

10 jan 2017 Redactie Bionext

Een recent onderzoek door de Horecava maakt duidelijk dat duurzaamheid een onderschat thema is onder horecaondernemers. Een heel goede reden voor horeca professionals om een kijkje te komen nemen op de Bio-beurs op 18 en 19 januari a.s. in Zwolle. De beurs wordt georganiseerd door Bionext in samenwerking met Libéma.

Masterclasses van topkoks

Op het Foodplein van de Bio-beurs is weer een mooi programma met live-cooking en masterclasses van topkoks. Zo laat Jonathan Zandbergen van restaurant Merlet (éen Michelinster) zien en proeven wat hij maakt van verse Nederlandse producten van het land en uit de zee. Peter Gast, bekroond met een Michelinster, verzorgt een masterclass in sappen en sauzen. Hij maakt spannende cold pressed raw juices van groenten, fruit en kruiden.  Chefkok Jeroen van Deursen brengt een ode aan het regionale product. Niet te versmaden is natuurlijk de masterclass  van Nel Schellekens, Nederlands eerste van kop tot kont chef. Zij gebruikt alle delen van het dier, van hersenen tot ballen. Ook de masterclasses over fermenteertechnieken van groenten of smakelijke bereidingen van  paddenstoelen zijn niet te missen. Een bezoekje aan éen van de themapleinen, bijvoorbeeld het streekproductenplein, is natuurlijk altijd de moeite waard. Horecaprofessionals kunnen inspiratie opdoen bij de ruim 350 exposanten op de beursvloer. Het inhoudelijk programma bestaat uit ruim 75 interessante workshops en presentaties over uiteenlopende onderwerpen; bijvoorbeeld  een optimale samenwerking tussen telers en topkoks.

Duurzaamheid in de horeca

De Horecava heeft in november 2016 een onderzoek uitgevoerd naar duurzaamheid en trends in de toekomst in de horeca, onder horecaprofessionals en horecabezoekers. Thema’s zoals voedselverspilling, milieuvriendelijkheid, diervriendelijke en seizoensproducten zijn voor horecabezoekers veel belangrijker dan in de horeca wordt gedacht. Bijna 70% vindt een duurzaamheidskeurmerk in de horeca een goed idee. Ruim acht op de tien horecabezoekers vindt voedselverspilling belangrijk, terwijl de horecaprofessionals denken dat dit geldt voor maar 40% van hun gasten. Diervriendelijke en seizoensproducten worden door circa twee derde genoemd en het gebruik van regionale producten en milieuvriendelijkheid zijn voor bijna zes op de tien horecabezoekers belangrijk bij een bezoek aan de Nederlandse horeca. De ondernemers schatten deze aantallen telkens lager in, legt Luuk Scholte, beursmanager van de Horecava uit. 

De Bio-beurs is dé vakbeurs voor de biologische sector en vindt plaats op 18  en 19 januari 2017 in de IJsselhallen in Zwolle.  Het programma vindt u hier.

0


0 Reacties Reactie toevoegen