Naar content
Image
Terug

De planeet redden?

De planeet redden?

09 jan 2017 Redactie Bionext

Hoe redden we onze planeet? 

Welingelichte Kringen plaatste onlangs een artikel onder de kop “Waarom het nutteloos is om biologisch voedsel te kopen”, dat gebaseerd was op het stuk “Stop buying organic food if you really want to save the planet” uit de New Scientist. Deze trachtte hiermee 3 mythes over biologische landbouw  te  ontkrachten. Bionext onderbouwt deze mythes graag met feiten.

Verklein je ecologische voetafdruk

Biologisch voedsel van dichtbij is slechter voor het milieu dan voedsel uit een grote kas van ver weg. Dat is de stelling van Welingelichte Kringen. Het bronartikel vergelijkt de CO2-uitstoot van een thuisgebrachte maaltijdbox met die van boodschappen doen bij de boer, op basis van de uitstoot van de glastuinbouw. Dat is wel een hele simpele voorstelling van zaken. Voedsel is meer dan glastuinbouw en transport is maar één aspect van een voetafdruk. Bovendien neemt Welingelichte Kringen voor het gemak aan dat een box nooit biologisch  is en een boer met een landwinkel altijd wel.Maar hoe zit het dan wél met de ecologische voetafdruk van biologische producten? Zoals New Scientist in haar artikel zegt: het meten van alle emissies die voortkomen uit het produceren en naar de winkel brengen van voedsel is extreem gecompliceerd. Wat wel duidelijk is: de biologische landbouw maakt geen gebruik van energievretende en vervuilende inputs zoals kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Hierdoor is voor de productie van biologische producten over het algemeen minder energie nodig en is ze veel vriendelijker voor milieu en biodiversiteit.

Biologisch is beter voor biodiversiteit

Welingelichte Kringen stelt dan ook terecht dat er meer biodiversiteit te vinden is op en rondom biologische boerderijen. Maar ze beweert ook dat de biologische landbouw verantwoordelijk is voor oerwoudkap, doordat bioboeren meer land nodig hebben om dezelfde opbrengst te realiseren.
Biologische gewassen worden met rust gelaten en kunnen zelf hun natuurlijke groei bepalen, terwijl gewassen in de intensieve landbouw versneld groeien met behulp van kunstmest. Het verschil in opbrengst op de korte termijn is 8 procent, zoals dit onderzoek van de University of California, Berkeley laat zien. Maar veel belangrijker is de lange termijn. Kunstmest is funest voor de bodem. Een uitgeputte bodem betekent minder productie en uiteindelijk overstappen naar een nieuw stuk land. Biologische boeren verrijken de bodem, waardoor ze op hetzelfde stukje land eeuwenlang goede producten kunnen telen. Uiteindelijk is de productie van biologische gewassen per vierkante meter dus juist veel hoger. Bovendien is biologische landbouw  bij extreme weersomstandigheden - die we door klimaatverandering vaker gaan krijgen - weerbaarder en daarmee productiever dan gangbare landbouw. 

Biologisch  voedsel is gezonder

Slechts een handvol studies heeft tot nu toe aangetoond dat het eten van biologisch voedsel directe gezondheidsaffecten heeft voor de mens.  Maar in december 2016 kwam de FAO met een uitgebreide studie met interessante nieuwe inzichten. De samenstelling van biologische producten is bovendien regelmatig gunstiger dan die van hun gangbare broertjes.  Zo hebben biologische groentes een lager cadmiumgehalte en bevat biologische melk meer omega-3 vetten. De biologische landbouw gebruikt ook heel weinig antibiotica. Hierdoor is het gevaar van antibioticaresistentie veel kleiner dan bij het gangbare gebruik.

De cruciale rol van de  vleesconsumptie

New Scientist en Welingelichte Kringen laveren zorgvuldig om het thema vleesconsumptie  heen. Terwijl juist dit van alle voedingsmiddelen de grootste veroorzaker is van klimaatproblemen en oerwoudkap.  Wereldwijd is veeteelt verantwoordelijk voor 18% van de broeikasgasemissies, 50% van het agrarisch watergebruik en beslaat ze maar liefst 80% van de beschikbare landbouwgrond.

Kortom: als je je ecologische voetafdruk wilt verkleinen, de biodiversiteit wilt verbeteren en gezonder wilt leven, koop dan gerust biologisch en eet vooral minder vlees. 

0


0 Reacties Reactie toevoegen