Naar content
Image
Terug

Crowdgivingcampagne voor beroep patent wilde sojarassen gestart

Crowdgivingcampagne voor beroep patent wilde sojarassen gestart

07 nov 2017 Redactie Bionext

In 2014 kreeg een groot, internationaal zaadbedrijf een volgens Bionext absurd patent op natuurlijke eigenschappen van wilde sojarassen. En dat was geen unicum. Grote zaadbedrijven claimden de afgelopen jaren vaker natuurlijke eigenschappen van groenten als ‘uitvinding’. Afgelopen zomer is de patentwet gelukkig aangepast, mede dankzij de acties van Bionext en de vele mensen die daar aan meededen. 

Bionext strijd al 8 jaar – mét succes – tegen patenten op natuurlijke eigenschappen van verschillende groenten. Nu de patentwet eindelijk is aangepast, is het tijd om zoveel mogelijk groenten te bevrijden van verleende patenten. Daarom is Bionext in samenwerking met Triodos Foundation een crowdgivingcampagne gestart.

Bezwaren tegen sojapatent afgewezen
Bionext was 11 oktober aanwezig bij een hoorzitting in het Europees Octrooi Bureau (EOB) in Rijswijk. Deze vond plaats in de bezwaarprocedure tegen het patent van Monsanto op het selecteren van sojaplanten. Bionext beschouwt deze zaak als een testcase om na te gaan wat de nieuwe patentregels van het EOB in de praktijk waard zijn. De bezwaarcommissie van het EOB veegde de bezwaren tegen het verleende sojapatent helaas van tafel.

Bionext voerde de bezwaarprocedure samen met partners uit de internationale coalitie No Patents on Seeds. Maaike Raaijmakers, projectleider bij Bionext, stelt: "Deze uitspraak is heel teleurstellend. Hij maakt duidelijk dat het mogelijk blijft om klassieke veredelingsmethoden te patenteren. Deze uitspraak toont dat een patent op selectie van planten mogelijk blijft, terwijl op kruising en selectie geen patent kan worden verleend. Ook blijkt uit deze zaak dat het EOB nog geen hogere eisen stelt aan de inventiviteit van 'uitvindingen'."

Bionext en de partners uit de internationale coalitie No Patents on Seeds laten het er natuurlijk niet bij zitten en gaan in beroep tegen deze uitspraak. Dit beroep kost €5.000. Als het lukt om dit samen op te halen, en meer, kunnen we hiermee de volgende rechtszaken tegen patenten op paprika en broccoli bekostigen. Ook deze kosten €5.000. 

Voor meer informatie, kijk op Givethechange

0


0 Reacties Reactie toevoegen