Naar content
Image
Terug

Bionext: stel uitfasering RUB uit

Bionext: stel uitfasering RUB uit

21 sep 2017 Redactie Bionext

De overheid heeft op de RUB lijst (Regeling uitzondering bestrijdingsmiddelen) stoffen verzameld die geen groot risico met zich meebrengen en die zonder toetsing in de landbouw gebruikt mogen worden om ziekten en plagen te beheersen. Een aantal (niet alle) van deze stoffen zijn toegestaan in de biologische teelt.

Nu de Europese gewasbeschermingsmiddelenwet procedures kent om ook stoffen met een lager risico te beoordelen, probeert de overheid de RUB lijst af te bouwen. Het Ctgb heeft daarvoor onlangs een voorstel gedaan.

Bionext heeft positief maar kritisch gereageerd. De uitfasering van de RUB kan leiden tot meer duidelijkheid voor telers. Maar de Europese toelatingsprocedures en criteria zijn nog niet goed toegerust voor toetsing van natuurlijke middelen, bovendien worden ze nu net geƫvalueerd. Verder staan er stoffen op de lijst die we helemaal niet in een toelatingsprocedure willen zien, zoals bier en magere melk.

Bionext pleit ervoor om eerst de EU evaluatie af te wachten en eerst praktische oplossingen te vinden voor echt onschuldige stoffen, voordat het Ctgb start met afschaffen van de lijst.

0


0 Reacties Reactie toevoegen