Naar content
Image
Terug

Bio-beurs 2017: veel te doen voor (omschakelende) akkerbouwers

Bio-beurs 2017: veel te doen voor (omschakelende) akkerbouwers

29 dec 2016 Redactie Bionext

De Bio-beurs die plaatsvindt op 18 en 19  januari 2017 in Zwolle,  heeft als thema ‘Groen Bloeit’. Op beide dagen zijn er omschakelworkshops, met informatie over de biologische akkerbouw en vollegrondsgroente. 

Workshops Omschakelen naar biologische akkerbouw en groenteteelt

Op woensdag 11.30 - 12.30 uur vertelt Gerrit de Regt (Boerderij Eemshoeve) over ervaringen in zijn eerste omschakeljaar naar biologisch. Hoe is dit eerste teeltseizoen verlopen? Adviseur Sander Bernaerts (Naturim) vult het verhaal aan met zijn visie op de perspectieven en teelttechniek. (workshop 29)

Op donderdag van 10.30 - 11.30 tonen Christoffel den Herder & Marc Versprille (Delphy BV) in korte lijnen alle kansen en aandachtspunten van de biologische landbouw én marktontwikkeling. Biologische akkerbouw is een innovatieve sector die elk jaar blijft groeien. Delphy heeft veel expertise en praktijkkennis op dit gebied en begeleidt jaarlijks veel omschakelende bedrijven en vele ervaren biologische ondernemers. (workshop 57).

Naar maximale plantendiversiteit in akkerbouw en groenteteelt

Een ruime vruchtwisseling met verschillende plantensoorten is goed voor bodem en gewas. Maar ook binnen een rotatie kun je plantendiversiteit een “boost” geven. Dit kan bij de rustgewassen en groenbemesters. Op woensdag van 17.45 - 18.45 uur licht Wiepie Haagsma (Wageningen Plant Research) vanuit het onderzoek toe welke effecten zijn gevonden bij het mengen van plantensoorten. Sander Bernaerts (Naturim) vertelt over de mogelijkheden de plantendiversiteit te maximaliseren en over ervaringen in de praktijk (workshop 33).

Strokenteelt: strookt het wel met de praktijk?

In 2010 startte Wageningen Plant Research (voormalig PPO Lelystad) met het strokenteelt experiment “weerbare en robuuste systemen”. Voordelen van minder ziekten en plagen werden snel duidelijk. Resultaten lijken robuust, maar over de praktische uitvoering van strookbreedte, goede strookcombinaties en mechanisatie blijven nog veel vragen. In 2015 hebben ERF BV en Nz 27 de eerste praktijkervaring opgedaan met strokenteelt. In 2017 gaan Wageningen en ERF BV experimenteren met verschillende strookbreedtes en combinaties met speciale aandacht voor de praktische uitvoering (o.a. mogelijkheden huidige mechanisatie, zijn stroken in te zetten als rijpad voor oogstmachines). Op donderdag van 10.30 - 11.30 uur toont Dirk van Apeldoorn (Wageningen Universiteit, Farming Systems Ecology) kort de resultaten van de afgelopen 6 jaar en gaat in op de problemen die men tegen kwam. Ook presenteert hij de nieuwe praktijkexperimenten (workshop 51).

Hoe krijgen we meer phytophthora resistente aardappelrassen op het bord?

De biologische sector heeft krachtig ingezet op onderzoek naar mogelijkheden om de aardappelziekte phytophthora de baas te worden. Inmiddels zijn er diverse phytophthora resistente aardappelrassen beschikbaar en de resultaten van de rassenproef in 2016 zijn bemoedigend. Maar hoe krijgen we de handel en de consument zover dat ze overstappen op deze nieuwe rassen? Bionext werkt met de sector aan een convenant om deze ontwikkeling vorm te geven. Tijdens deze workshop hoort u meer over de stand van zaken en kunt u meedenken over de noodzakelijke vervolgstappen. Maar liefst vier experts laten op donderdag  15.30 -16.30 uur hun licht schijnen op het onderwerp: Derk van Balen (Wageningen Plant Research), Peter Dijk (Agrico), Edith Lammerts van Bueren (LBI), en Thijs Geerse (BDEKO, ketengroep akkerbouw) (workshop 61).

Het volledige workshopprogramma vind je hier. Het aanbod is afgestemd op alle professionals die werk maken van biologisch: horeca en catering, winkeliers, handel en verwerking en boeren en telers. De Bio-beurs is een initiatief van Bionext en Libéma. 

0


0 Reacties Reactie toevoegen