Naar content
Image
Terug

Acties voor behoud biologische koeien

Acties voor behoud biologische koeien

24 nov 2016 Redactie Bionext

Duizenden biologische koeien dreigen geslacht te moeten worden. Om het fosfaatoverschot tegen te gaan moeten alle Nederlandse melkveehouders koeien inleveren, ook de boeren die geen mestoverschot hebben. De biologische sector is vandaag een actie “Red de biokoe” gestart om de politiek op te roepen een uitzondering te maken voor de koeien op biologische bedrijven.

Gerben Braakman, biologisch melkveehouder in Drenthe en bestuurslid van De Natuurweide: “Biologische boeren werken vanuit de kringloopgedachte. Een boer heeft nooit meer koeien dan het land aankan. De consument waardeert dat steeds meer, en de biologische melk is bijna niet aan te slepen. Moeten wij nu onze koeien laten slachten om de hoge mestproductie van onze gangbare collega’s in stand te houden?  Beleid waarbij de vervuiler betaalt zou veel logischer zijn.

Staatssecretaris Van Dam van Landbouw vindt dat ook biologische boeren gekort moeten worden op het aantal koeien en de melkproductie. Gerben Braakman: ‘Natuurlijk kan het anders, als de staatssecretaris maar wil. Laat de staatssecretaris kiezen voor een toekomst voor grondgebonden bedrijven. De overproductie van gangbare mest komt door intensieve bedrijven. Zij hebben belang bij de derogatie. Bij een derogatie mag een boer veel extra mest gebruiken. Biologische boeren doen per definitie niet mee aan de derogatie. Zij gebruiken veel minder mest.

De biologische belangenorganisaties Bionext, Biohuis en de Natuurweide roepen boeren, burgers en buitenlui op om Van Dam en de Tweede Kamer op andere gedachten te brengen, via email, social media en een online petitie. De petitie kunt u hier tekenen.

Toelichting

Derogatie betekent dat een gangbaar melkveebedrijf 35 tot 47% meer mest op het land mag brengen dan normaal. Daardoor kan een gangbare boer veel meer koeien houden, zonder dat hij problemen krijgt met de overtollige mest. Zonder de derogatie kan deze mest niet meer allemaal op het land en ontstaat er een enorm probleem. Biologische bedrijven mogenvanuit de biologische regelgeving maar heel weinig mest gebruiken en maken dus geen gebruik van de derogatie. .

Biologische koeien krijgen de ruimte,  lopen veel in de wei, liggen in de stal op strooisel en krijgen biologisch voer. De koeien hebben een beter leven en mogen minder melk per koe geven. Op het biologische grasland komt veel minder mest. Kunstmest en chemische middelen zijn verboden.

Een boer die omschakelt naar biologisch, moet twee jaar  op de biologische manier hebben gewerkt. Dan mag de melk pas als biologische melk verkocht worden. Alle regels voor biologische boeren zijn wettelijk vastgelegd en elk bedrijf krijgt tenminste eenmaal per jaar een inspecteur op bezoek voor een uitgebreide controle.

Door alle extra inspanningen en de lagere productie, is het duurder om een liter biologische melk te produceren. Maar steeds meer consumenten hebben dat er graag voor over. Er is daardoor regelmatig een tekort aan biologische melk.

Kijk op www.biohuis.org of www.denatuurweide.nl voor meer informatie.

     

0


0 Reacties Reactie toevoegen