Naar content
Image
Terug

‘Biologische bedrijfsvoering’ nieuw keuzevak in groen MBO

‘Biologische bedrijfsvoering’ nieuw keuzevak in groen MBO

31 jan 2018 Redactie Bionext

Leerlingen van het groen MBO kunnen komend schooljaar het nieuwe keuzedeel ‘Biologische bedrijfsvoering’ volgen. Dit is goed nieuws, want de vraag naar biologische producten neemt elk jaar toe, terwijl het aantal biologische boeren sterk achterblijft. Terra, Nordwin en Clusius college zijn de eerste agrarische opleidingscentra die van plan zijn om het keuzedeel aan te bieden.

Op 4 januari 2018 is het keuzedeel ‘Biologische bedrijfsvoering’ officieel vastgesteld. Drie weken later, op de Bio-beurs, openden Meindert-Jan Oostland, directeur bij AOC Terra, en IJsbrand Snoeij, voorzitter van Biohuis, symbolisch het boek Biologische bedrijfsvoering. Hiermee benadrukten zij dat zowel de onderwijsinstellingen als de biologische sector verantwoordelijk zijn voor het keuzedeel en het opleiden van nieuwe biologische boeren.

Specialiseren in bio
Het keuzedeel ‘Biologische bedrijfsvoering’ biedt een wettelijke grondslag voor het aanbieden van biologische bedrijfsvoering als specialisme binnen de agrarische opleidingen van het groen MBO. Dit betekent dat leerlingen binnen hun opleiding de mogelijkheid hebben om dit vak te volgen en zich al vroeg in biologisch te verdiepen. Tot nu toe konden leerlingen van het groen MBO zich slechts specialiseren in biologische landbouw via stages. Met dit keuzedeel wordt het makkelijker om kennis te maken met deze groeiende sector.

In en met de praktijk
De agrarische opleidingscentra Terra, Nordwin en Clusius college zijn de eersten die het keuzedeel willen aanbieden aan hun leerlingen. Zij kiezen voor een innovatieve en praktische opzet. De deelnemers vanuit de drie onderwijsinstellingen zullen het keuzedeel gezamenlijk doen. De lessen zijn voor een groot deel niet in de klas maar op locatie bij een biologisch bedrijf. In en met de praktijk, dus. Voor de theorie ontwikkelen de instellingen een online cursus, die door een docent ‘op afstand’ wordt begeleid. Daardoor kan het keuzedeel heel makkelijk ook door andere instellingen worden uitgevoerd.

Aan de slag
De komende tijd zal bij andere agrarische opleidingscentra de belangstelling worden gepeild om ook deel te nemen aan het keuzedeel. Ook worden bedrijven benaderd als mogelijke leslocatie en voor het verzorgen van beroepspraktijkvorming (stages).

Voor vragen en belangstelling voor dit project kunt u contact opnemen met Udo Teunis, teunis@bionext.nl

 

0


0 Reacties Reactie toevoegen