Naar content
Image
Terug

Al meer dan €10.000 binnen voor de strijd tegen patent op soja

Al meer dan €10.000 binnen voor de strijd tegen patent op soja

31 jan 2018 Redactie Bionext

Bionext is heel blij met de vele donaties van de klanten van Triodos voor onze strijd tegen patenten. Met de ruim 10.000 euro die nu al is opgehaald kunnen we het hoger beroep tegen het patent op wilde soja ondersteunen. Daarnaast kunnen we hier mee aan de slag om ook de paprika te bevrijden van zijn patent. 

Lange adem
Bionext strijd al 8 jaar tegen patenten op natuurlijke eigenschappen van verschillende groenten. Maaike Raaijmakers, projectleider bij Bionext: “Ik ben heel blij dat we zoveel steun krijgen voor onze strijd tegen patenten. Het is echt een proces van de lange adem. Net zoals wij ons blijven inzetten voor een einde aan patenten op groenten zijn er helaas ook mensen die  het tegenovergestelde beogen. Bedrijven die blijven zoeken naar de gaten in de wetgeving waarmee ze alsnog een claimkunnen leggen op natuurlijke eigenschappen van voedselgewassen.”  

Rechtzaak
In 2014 kreeg een groot, internationaal zaadbedrijf een volgens Bionext absurd patent op natuurlijke eigenschappen van wilde sojarassen. Op 11 oktober 2017 is er samen met andere partijen aan een rechtszaak gevoerd tegen dit sojapatent. Helaas zijn de bezwaren tegen het patent afgewezen. Deze uitspraak is zeer teleurstellend. Hij maakt duidelijk dat het mogelijk blijft om klassieke veredelingsmethoden te patenteren. Met de ruim 10.000 euro die nu al is opgehaald kunnen we het hoger beroep tegen het patent op wilde soja ondersteunen. 

Nog meer patenten
Het sojapatent is helaas geen unicum. Grote zaadbedrijven claimden de afgelopen jaren vaker natuurlijke eigenschappen van groenten als ‘uitvinding’. Als het lukt om nog meer geld op te halen, kunnen we hiermee de volgende rechtszaken tegen patenten op paprika en broccoli bekostigen. We hopen daarom dat u ons blijft steunen. Voor meer informatie, kijk op Givethechange.nl

0


0 Reacties Reactie toevoegen