Image

Thema's

Door samen met de leden te kiezen voor een aantal herkenbare thema's wordt duidelijk waar de prioriteiten voor de sector liggen. Ook kan er doelgerichter gewerkt worden. Hieronder de thema's waaraan op dit moment gewerkt wordt.

Het ligt voor de hand dat een gezonde landbouw ook gezonde producten oplevert. Er wordt geen gif gespoten en dat kun je dus niet binnenkrijgen. 

Hetzelfde geldt voor vlees, als het dier natuurlijk voedsel eet en weinig stresshormonen aanmaakt, is dat voordeliger voor de gezondheid.

Of iemand die vaak bio eet ook gezonder is dan iemand die nooit bio eet, valt niet te zeggen. Want je gezondheid wordt ook bepaald door andere dingen (beweging, soort werk, woonomgeving). Veel onderzoeken spreken elkaar tegen.

Biologische boeren en tuinders hebben geen gentech nodig. De natuur is goed genoeg. Als je bio koopt, weet je zeker dat er geen gentech is gebruikt.

Bionext is voorstander van gentechvrije zones of, nog beter, gentechvrije provincies in Nederland. In de Gentechfolder wordt uitgelegd wat gentech precies is.

Als het Europese Bio-keurmerk op een product staat, is het gegarandeerd biologisch. Ongeacht in welke winkel je het product tegenkomt.

In Nederland controleert de organisatie Skal of producten echt biologisch zijn. De inspecteurs van Skal controleren boeren en producenten, handelaren en verwerkers, zowel aangekondigd als onaangekondigd. Als het Europese Bio-keurmerk op uw boodschappen staat, kunt u er met een gerust hart van genieten!  

Kijk voor meer info bij Keurmerken en controle

Veel mensen stellen zich de vraag, of de wereld gevoed zou kunnen worden, als we massaal op biologische landbouw zouden overstappen. Als we kijken naar de meest recente berekeningen, is het antwoord echter een volmondig "ja". 

Een rapport van de FAO uit 2009 stelt duidelijk dat biologische landbouw, ondanks een soms lagere productie, rendabeler is dan niet-biologische landbouw. Dit blijkt uit een literatuuronderzoek waarin 50 onderzoeken zijn gebundeld.

Overigens is het verhogen van productie geen oplossing voor de honger. Volgens de VN wordt wereldwijd ongeveer 50% van al het geproduceerde voedsel weggegooid. Daarnaast wordt een groot deel van het voedsel gebruikt voor brandstof of veevoer. In 2006 werd wereldwijd naar schatting al voldoende voedsel geproduceerd om 12 miljard mensen te voeden. De honger in de wereld is dus een gevolg van de verdeling van het voedsel en de manier waarop ermee wordt omgesprongen.

Als je op langere termijn kijkt, kun je zelfs concluderen dat biologische landbouw de enige manier is, waarop je de wereld kunt voeden. Want de monoculturen van de industriële, chemische aanpak brengen teveel schade toe aan de aarde en leveren te grote risico's op.

Ja, er is een beperkt aantal pesticiden toegestaan in de biologische landbouw. Maar deze middelen moeten van natuurlijke oorsprong zijn. En ze worden pas ingezet als andere methoden zoals gewaskeuze, gewasrotatie en mechanische ingrepen (besmettingsbron verwijderen) niet helpen. 

Voor onkruidbeheersing is geen enkel middel toegestaan, alleen voor bestrijding van ziekten en plagen.

Voorbeelden van stoffen die wel gebruikt mogen worden in de biologische landbouw zijn bijvoorbeeld Laminarine dat uit bruinwieren gewonnen wordt en gebruikt wordt tegen schimmels of de bacterie Bt (Bacillus thuringiensis) tegen rupsen in veel verschillende gewassen.

Natuurlijke stoffen betekent niet dat ze onschuldig zijn, anders zouden ze niet werken. Deze stoffen moeten ook een toelating hebben om gebruikt te mogen worden in een gewasbeschermingsmiddel.

Nee. Officieel hebben biologisch en fair trade niets met elkaar te maken. De regels voor biologisch gaan over de manier waarop je landbouw bedrijft en met de aarde omgaat. De regels voor fair trade gaan over handel (in ontwikkelingslanden). 

Wat biologisch is, hoeft dus niet automatisch fair trade te zijn, en andersom ook niet. Je ziet echter in de praktijk dat biologisch en fair trade vaak samen gaan. Het onderliggende idee is immers hetzelfde: eerlijk omgaan met het leven op aarde. Bij biologisch ligt de nadruk meer op de natuur en de dieren, bij fair trade op de mensen. 

Bij Fair Trade denk je vaak aan Ver Weg. Bionext denkt ook aan dichtbij: biologische boeren bij u in de buurt verdienen een eerlijke prijs voor hun lekkere producten en hun groene diensten aan de samenleving.

 

Het is een verstandige keus om je kinderen biologisch eten te geven, en zelf zoveel mogelijk biologisch te eten wanneer je zwanger bent of borsvoeding geeft.

Kinderen hebben een lager lichaamsgewicht. Daardoor zijn ze gevoeliger voor resten van bestrijdingsmiddelen in voeding dan volwassenen. Baby's zijn extra gevoelig, omdat schadelijke stoffen in de eerste levensfase makkelijker in de hersenen kunnen doordringen.

Uit onderzoek blijkt dat moeders die biologisch eten (met name zuivel), meer gezonde vetzuren in hun moedermelk hebben. Ander onderzoek liet zien dat kinderen die gangbare groenten en fruit eten, sporen van pesticiden in hun urine hebben. Zodra de kinderen biologisch gingen eten, verdwenen de sporen bijna meteen uit hun urine.

Uit onderzoek van de Voedsel- en Warenautoriteit blijkt dat de meeste resten van bestrijdingsmiddelen gevonden worden in druiven, mandarijnen, aardbeien en appels. In 95% van de Nederlandse appels worden bestrijdingsmiddelen aangetroffen, gemiddeld vier gifsoorten per appel. 

Biologische groente en fruit worden geteeld zonder chemische middelen. Een goede keus dus, als je het beste voor je kind wil. 

De biologische landbouw gebruikt, vanuit haar streven naar integrale gezondheid, minder antibiotica en is pro-actief in het zoeken naar alternatieven voor antibiotica. 

De regels voor biologische veehouderij zijn:

  • Preventief gebruik van antibiotica en synthetische geneesmiddelen is verboden.
  • Per jaar zijn maximaal drie behandelingen met antibiotica en synthetische geneesmiddelen toegestaan.
  • Voor dieren met een levensduur korter dan één jaar is één behandeling het maximum.
  • Bij het gebruik van diergeneesmiddelen geldt twee keer de wettelijke wachttermijn. Als geen wettelijke wachttijd is bepaald, geldt een wachttijd van 48 uur.
  • Bij de behandeling van ziekten hebben natuurlijke (fytotherapeutische) en homeopathische middelen de voorkeur. Als deze middelen niet doeltreffend zijn en toch behandeling nodig is om pijn of lijden van een dier te voorkomen, mag onder verantwoordelijkheid van een dierenarts een gangbaar geneesmiddel gebruikt worden.
  • Het is dus niet zo dat biologische dieren helemaal geen antibiotica mogen hebben. Als dieren - volgens de dierenarts - antibiotica nodig hebben omdat ze anders niet herstellen of pijn lijden, mogen ze antibiotica krijgen.

Wereldwijd zijn er veel aanwijzingen dat biologische landbouw voordelen heeft in een veranderend klimaat én voor minder CO2-uitstoot zorgt.

Door een betere waterhuishouding van de bodem zijn natte en droge periodes beter 'op te vangen'. In Nederland stelt de biologische sector zich ten doel om het gebruik van fossiele brandstoffen flink terug te dringen.   

In Nederland wordt biologische landbouw (net als conventionele landbouw) op een vrij intensieve manier bedreven, waardoor zij tot nu toe niet áltijd energie-zuiniger is; dit verschilt per sector. 

Biologisch boeren betekent o.a. meer leefruimte voor dieren en minder ingrepen in het dier.

Oftewel modderpoelen voor zeugen en kippen met hele snavels. De Dierenbescherming vindt biologische landbouw de meest diervriendelijke vorm van landbouw, wat u kunt zien aan de 3 sterren gezien op hun 'Beter Leven'-label.

Ook voor de wilde dieren zoals vlinders, vogels en kleine zoogdieren, is de biologische landbouw vriendelijker. De soortenrijkdom is groter rondom biologische boerderijen. 

De biologische landbouw spant zich continu in om nog diervriendelijker te worden, want er kan nog van alles verbeterd worden. Kijk voor meer informatie bij het thema Dierenwelzijn.

Als je wil weten wat biologisch houden van dieren betekent voor varkens, koeien, kippen, schapen geiten of bijen, klik dan hier.

In onze maatschappij geven we gemiddeld slechts 12% van ons inkomen aan eten uit. Hiermee behoort nederland tot de landen waar relatief het minst aan eten wordt uitgegeven. Stap je volledig over op bio, dan wordt dit 16%. Dat is nog steeds heel weinig. 

Als je slim boodschappen doet, eet volgens de seizoenen en slechts af en toe vlees koopt, hoef je met bio niet duur uit te zijn. De grootste super van ons land heeft wel eens uitgerekend dat je op maaltijdniveau al voor 2 euro p.p. heerlijk 100% bio kunt eten. 

Afzonderlijke biologische producten zijn wel vaak duurder dan niet-biologische producten. En terecht! Doordat je meer betaalt, kan er beter worden gezorgd voor de dieren, de aarde en jouzelf. Een biologische kip kan bijvoorbeeld heerlijk rondrennen in de frisse lucht. En een biologische tomaat krijgt de tijd om zich te voorzien van een fantastische kleur en smaak.

De goedkope kiloknallers lijken voordelig maar kosten onze samenleving veel. Die kosten ziet u bijvoorbeeld terug in heffingen van de gemeente (denk aan waterzuivering). Vervuiling en afbraak van biodiversiteit kost de maatschappij miljoenen. 

En natuurlijk hoef je niet alles bio te kopen. Met élke aankoop draag je bij. En zoals onze directeur Bavo van den Idsert altijd zegt: "Iets meer besteden aan wat je eet, daar worden velen beter van."

wist je dat..?!

Rond biologische bedrijven 25% meer vogels en 3 maal zoveel vlinders voorkomen?