Skip to Content
Image

Mijlpaal met 4000e biologische bedrijf gevierd

23 Sep 2016 Redactie Bionext

Vandaag heeft Skal Biocontrole een bio-certificaat uitgereikt aan het 4000e biologische bedrijf van Nederland: melkveehouderij Marinus uit Twijzel, Friesland.

In 2016 zijn er flink meer overstappers naar de biologische landbouw dan in 2015. Margreet van Brakel, directeur van SKAL: “We verwachten dat er dit jaar ruim 200 landbouwbedrijven de stap naar biologisch zullen zetten. Die nieuwe bedrijven moeten eerst de grond omschakelen, dus de groei in het aantal gecertificeerde landbouwbedrijven zullen we pas in 2017 en 2018 gaan zien”. Gecertificeerde landbouwbedrijven mogen hun producten als biologisch verkopen.

Melkveehouder Marinus mag vanaf oktober zijn melk biologisch afzetten. Het bedrijf met bijna 74 hectares grond is in april 2015 in omschakeling gegaan. Zo rond de afschaffing van de melkquotering stond de boer voor de afweging: ga ik voor maximaal melken of doe ik het op een andere, duurzame manier. Marinus koos voor het laatste, waarbij hij natuurlijk naast de ecologische duurzaamheid ook keek naar de economische kant. Dat moet in balans zijn, vindt hij.  Marinus:”Ik ben ontzettend blij dat ik nu het bio-certificaat heb en zie ernaar uit mijn eerste biologische melk af te kunnen zetten. Erg onverwacht dat ik het 4000e biologische bedrijf in Nederland ben!”
 

Sectororganisatie Bionext is trots op de groei in het aantal bedrijven. Bavo van den Idsert, directeur van Bionext: “Na jarenlange groei van de handel- en verwerking in bio, is het verheugend dat de groei nu weer bij aan de landbouwkant plaatsvindt. Zonder boeren geen biologische producten, daar wordt het grootste verschil gemaakt. We lopen in Nederland met 3,1% aandeel fors achter bij de bio arealen in landen als Duitsland en Denemarken. Het wordt tijd voor een inhaalslag.”

0