Skip to Content
Image
Back

Schrijf u in voor de Sana, Natexpo en BIOFACH

Schrijf u in voor de Sana, Natexpo en BIOFACH

27 May 2019 Redactie Bionext

Exporteren naar Italië? Exposeren op de Sana via Bionext!
Italië is de op 3 na grootste biologische markt in de EU. Italië is een land met een dynamische biologische agri-food markt. De markt groeit gestaag en de vraag naar meer producten (in termen van volume en type producten) blijft stijgen. In 2016 bedroeg de totale marktwaarde van biologisch verkochte producten 4,4 miljard Euro en deze groeit zo’n 10% per jaar. Op het ogenblik kunnen Italiaanse biologische producenten aan het grootste deel van de consumentenvraag voldoen. Maar niet in z’n geheel; hier liggen kansen voor Nederlandse aanbieders uit de biologische keten.

De Italiaanse consument is ‘volwassen’, in die zin dat hij wil weten hoe en waar het product is geproduceerd. Biologische producten worden door consumenten in speciaalzaken gekocht. Daarnaast is er een zeer positieve trend in de verkoop van biologische producten bij grote retailers.

Meedoen aan het Holland-Italië paviljoen op de Sana betekend dat het op en gemakkelijke manier mogelijk is om in contact te komen en zaken te doen met partners uit de Italiaanse Biologische keten. De Sana wordt gehouden van 6 tot en met 9 September 2019 in Bologna, Italië. Deze beurs voor biologische en natuurlijke producten groeit met het jaar. In 2018 namen er 971 standhouders deel aan de beurs en werden er 35.000 bezoekers verwelkomt. 

Kom in contact met de Franse biologische markt op de Natexpo
De Franse bio sector heeft een aanhoudende dynamiek. Het bio areaal is in 2018 met 17% toegenomen en het aantal omschakelingen met ruim 9%! (%-aandeel bio in aantal agrarische bedrijven). De definitieve cijfers over 2018 laten zien dat de Franse bio markt nu een omvang heeft van: 9,7 miljard euro (+15%). De Franse markt volgt de Duitse markt op de voet en is nummer 2 in de EU! De markt biedt veel mogelijkheden aangezien 31% van alle biologische producten die geconsumeerd worden, worden geïmporteerd. 9 van de 10 Franse inwoners heeft in 2017, 1 of meerdere biologische producten geconsumeerd en het aantal biologische producten dat geconsumeerd wordt neemt toe. Meer informatie over de ontwikkeling van de Franse bio markt in 2018 via deze link: https://agriculture.gouv.fr/dynamisme-record-de-lagriculture-biologique-francaise

Via Bionext kunt u op ontzorgde wijze deelnemen aan het Holland paviljoen en een b2b meetings event met inkopers van supermarktorganisaties & bio-speciaalzaken. Een mooie gelegenheid om in contact te komen met inkopers van de Franse retailer. Om uw product nog meer onder de aandacht te brengen kunt u meedoen aan innovatie awards. De Natexpo wordt gehouden van 20 tot en met 22 oktober 2019 in Parijs, Frankrijk. Deze beurs voor de gehele biologische keten had in 2018 namen er 1000 standhouders uit 16 landen deel aan de beurs en werden er 10.000 bezoekers verwelkomt. 

Kansrijke markt voor bio in Duitsland, schrijf je in voor de BIOFACH!
Duitsers houden van biologische levensmiddelen: in 2017 was bijna 6% van de totaalomzet van levensmiddelen in Duitsland biologisch. Sinds jaren groeit de consumptie en de markt heeft zich van de niche naar de mainstream ontwikkeld. 

Een belangrijke trend is dat er steeds meer grote bio supermarkten met een verkoopoppervlakte van meer dan 400 m² komen. De biologische handel richt zich steeds meer op de behoeftes van de consument: naast een toename van het aantal winkels wordt ook het assortiment groter. Vooral discounters en de levensmiddelen retail halen hier hun achterstand in. Voor Nederlandse producenten liggen er dus kansen in Duitsland. De eigen productie voldoet niet aan de stijgende vraag waardoor de handel continu naar nieuwe producenten zoekt. Belangrijk vinden de consumenten vooral de vermindering van residuen (52%), verse en kwalitatieve producten (49%) en natuurlijke smaak (45%). Met name verse producten zoals eieren, groenten, fruit, aardappelen en zuivelproducten worden door de Duitse consument graag gekocht.
Naast bio supermarkten zijn ook de levensmiddelen-retail, met name discounters zoals Lidl en Aldi en drogisterijen grote trekkers voor de handel met biologische producten. Zij vergroten continu hun aanbod aan biologische producten. 

In contact komen met de retail is, zoals in elk land, een uitdaging voor ieder bedrijf. Duitsland is bij uitstek een beurzenland en één van de beste manieren om in Duitsland snel met betrouwbare partners in contact te komen is via beurzen. De BIOFACH is de belangrijkste beurs voor de biologische sector. De beurs had in 2019 3.273 standhouders en meer dan 50.000 bezoekers. Naast de algemene beurs is het onderdeel VIVANESS, het onderdeel voor natuurlijke en biologische persoonlijke verzorging, aan de beurs toegevoegd. De BIOFACH wordt van 12-15 februari 2020 in Neurenberg, Duitsland gehouden. 

Voor meer informatie en ter voorbereiding voor deelname is het volgende rapport van de Duitse koepelorganistie voor biologische landbouw lezenswaardig: Zahlen, Daten, Fakten – Die Bio-Branche 2019.

Meer informatie:
Door een Europese subsidie kunnen wij op deze drie beurzen Holland of Holland-Italië paviljoens neerzetten. Dit betekent een volledig ontzorgde deelname tegen een gereduceerde prijs met extra promotie mogelijkheden.Ondernemers uit de biologisch keten kunnen zich inschrijven voor de verschillende Holland Paviljoens op deze beurzen. 
Gezien de grote vraag en het beperkt aantal plaatsen, worden aanmeldingen in volgorde van binnenkomst toegekend. 

Ondernemers voor de Sana in Bologna (6-9 september 2019) en de Natexpo in Parijs (20-22 oktober 2019) kunnen zich via deze link inschrijven: https://bit.ly/2DtAT3n.
Inschrijven voor de BIOFACH (12-15 februari 2020) in Nürnberg, Duitsland kan via deze link

Voor vragen en meer informatie kunt u contact opnemen met Paulien Hoftijzer, telefoon 030-2339970 of via een e-mail internationalebeurzen@bionext.nl.

 

0


0 Reacties Add Comment