Skip to Content
Image
Back

Biologisch Europees kampioen aardappelteelt

Biologisch Europees kampioen aardappelteelt

09 May 2019 Redactie Bionext

Nederland is Europees koploper met de teelt van biologische aardappelen. In ons land wordt ruim 1680 hectare (2,9 procent) van het biologische land gebruikt voor aardappelen, 0,2 procent  meer dan de EU-28. Over de gehele landbouw loopt Nederland iets achter op het gebied van de biologische teelt.

“In Nederland zijn we niet alleen echt aardappeleters, maar ook echte aardappeltelers. Biologische aardappeltelers zijn bovendien innovatief: ze zijn de eersten die vol inzetten op robuuste aardappels, die tegen de aardappelziekte phytophthora kunnen”, aldus Miriam van Bree, teammanager Kennis & Innovatie van Bionext. Met het convenant ‘Versnelde transitie naar robuuste aardappelrassen’ zorgt de biologische sector ervoor dat deze robuuste aardappelrassen in 2020 in alle winkelschappen liggen. 

In Europa loopt Nederland achter als het gaat om biologische landbouw. De Nederlandse overheid voert sinds 2011 geen biologisch stimuleringsbeleid meer. Het biologische landbouwareaal kan alleen groeien als de vraag naar biologische producten even hard mee groeit. In het verleden was er vanuit de overheid een taskforce marktontwikkeling biologische sector die zich inzette om biologische verkoop te stimuleren. Ook was er onderzoeksgeld voor de biologische sector beschikbaar. “Nederland zou qua stimuleringsbeleid een voorbeeld kunnen nemen aan Denemarken dat streeft naar een verdubbeling van de hoeveelheid biologisch land in 2020 ten opzichte van 2007”, zo benoemt Van Bree. 

De biologische geitenhouderij (+25% van de dieren) groeide het sterkst. Mede door de enorme vraag naar geitenzuivel kiezen boeren ervoor om biologische melkgeiten te gaan houden. Mart-Jan de Jong, voorzitter van De Groene Geit: “Het is goed dat er nieuwe biologische geitenhouders bijgekomen zijn. Met alleen uitbreiding bij de huidige biologische geitenhouders hadden we de groeiende vraag niet kunnen bijhouden. Nu is vraag en aanbod weer in balans.”

Meer informatie: CBS

 

 

0


0 Reacties Add Comment