Skip to Content
Image

Nieuws

Sector wil term ‘biologisch’ zelf beschermen

De biologische sector pleit voor het zelf mogen beschermen van de term 'biologisch'. Dit naar aanleiding van het RTL item, waarin bekend wordt gemaakt dat 68 bedrijven wegkomen met het onterecht gebruik van de beschermde term.

10 August 2019 Redactie Bionext

Workshop Sana: Quality for the future: how to upscale organic production in the EU

Op 7 september organiseert Bionext in samenwerking met Federbio een workshop op de Sana op de Fiere de Bologna, Italië. Bekijk het programma.

22 July 2019 Redactie Bionext

Schrijf je voor 31 juli in voor de Bio Winkel Awards!

Onder een nieuwe naam – Bio Winkel Awards – lanceert de Biowinkelvereniging nu een compleet vernieuwde verkiezing. Doe ook mee!

08 July 2019 Redactie Bionext

Wiki Biologische bedrijfsvoering beschikbaar

Sinds vrijdag 5 juli 2019 is de wiki Biologische bedrijfsvoering beschikbaar op Groen Kennisnet. De wiki kan vanaf nu worden gebruikt voor onderwijs, cursussen en zelfstudie over biologische landbouw.

08 July 2019 Redactie Bionext

Goede doorstart keuzedeel Biologische bedrijfsvoering

In 2018/2019 hebben Terra, Nordwin college en Clusius college een eerste start gemaakt met het aanbieden van het keuzedeel Biologische bedrijfsvoering. Alle drie instellingen gaan er in 2019/2020 mee door en de belangstelling van de kant van de deelnemers groeit.

28 June 2019 Redactie Bionext

Biologische Babyvoeding groeit 18%

Steeds meer jonge ouders kiezen voor biologische babyvoeding, zo blijkt uit de duurzaamheidsmetingvan marktonderzoeksbureau IRI. De omzet in supermarkten bedroeg van €25,7 miljoen in 2018 t.o.v. €21,8 miljoen in 2017. Een stijging van 18,3%.

27 June 2019 Redactie Bionext

Bionext positief over Realisatieplan Visie Ministerie van LNV

Vandaag wordt het Realisatieplan Visie LNV van Minister Schouten in de kamercommissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit besproken. De biologische sector heeft vanuit haar koploperspositie in de kringlooplandbouw actief bijgedragen aan het Realisatieplan Visie LNV. Aanvullend hebben we onze eigen ambitieagenda naar buiten gebracht.

24 June 2019 Redactie Bionext

Biologische sector wil 'Bio Check'

Vandaag deelt de biologische sector haar ambitieagenda voor de kringlooplandbouw met Minister Schouten. Belangrijk uitgangspunt hierin is de invoering van een “Bio-check” voor nieuwe wetgeving en beleid voor de landbouw.

17 June 2019 Redactie Bionext

Data bezoek demovelden robuuste aardappelrassen 2019

Bionext organiseert diverse bezoeken aan demovelden robuuste aardappelrassen.

11 June 2019 Redactie Bionext

Mobiele slachterij wint beste idee van varkensland

De mobiele slachterij heeft de finale van “Het beste idee van Varkensland” gewonnen. De mobiele slachterij maakt het mogelijk voor varkensboeren om hun dieren op eigen erf te slachten, wat de varkens de stress van het transport bespaart.

29 May 2019 Redactie Bionext

Schrijf u in voor de Sana, Natexpo en BIOFACH

Schrijf u via Bionext in voor het Holland Paviljoen op de internationale vakbeurzen Sana in Bologna en de Natexpo in Parijs, en natuurlijk de BIOFACH in Neurenberg.

27 May 2019 Redactie Bionext

Biologisch Europees kampioen aardappelteelt

Nederland is Europees koploper met de teelt van biologische aardappelen. In ons land wordt ruim 1680 hectare (2,9 procent) van het biologische land gebruikt voor aardappelen, 0,2 procent meer dan de EU-28. Over de gehele landbouw loopt Nederland iets achter op het gebied van de biologische teelt.

09 May 2019 Redactie Bionext

Oproep voor samenwerking Carbon Farming

Het Carbon Farming consortium is op zoek naar bedrijven en leiders in duurzaamheid om businessmodellen te ontwikkelen. Heeft u interesse, ideeën of bent u een creatieve denker en ervaren in het ontwikkelen van nieuwe business modellen? Doe mee!

09 May 2019 Redactie Bionext

Analyse dossier RTL Nieuws

Na het inzien van de dossiers komen we tot de conclusie dat het probleem genuanceerder ligt dan wordt geschetst.

07 May 2019 Redactie Bionext

Reactie RTL: Biologische producten

In de nieuwsuitzending van 7 mei stelt RTL op basis van hun eigen onderzoek dat er 'in winkels (…) honderden producten onterecht worden verkocht met een biologisch label’. Vooral beginnende biologische boeren en omschakelende boeren uit de gangbare landbouw maken relatief veel fouten, zo blijkt uit onze analyse

07 May 2019 Redactie Bionext

71% consumenten koopt biologisch

Zeven op de tien consumenten koopt een deel van hun boodschappen biologisch, zo blijkt uit onderzoek van Ruigrok NetPanel in opdracht van Bionext, ketenorganisatie voor de biologische sector.

06 May 2019 Redactie Bionext

Varkens naar buiten: slecht voor het milieu?

Begin dit jaar is Bionext gestart met een éénjarig project over de risico’s van het buitenhouden van varkens. Bent u biologisch varkenshouder en houdt u in uw bedrijfsvoering rekening met het milieu? Projectleider Gerdine Kaptijn van Bionext wil dan graag van u horen wat u doet op uw bedrijf om bijvoorbeeld emissies te beperken.

23 April 2019 Redactie Bionext

Inschrijving internationale beurzen geopend

Biologische ondernemers kunnen zich vanaf vandaag inschrijven voor het Holland Paviljoen op de internationale vakbeurzen Sana in Bologna en de Natexpo in Parijs. Het is voor het eerst dat Bionext de Italiaanse en Franse vakbeurs met een paviljoen aandoet, als antwoord op de stijgende behoefte onder Nederlandse ondernemers, omdat ontwikkelingen op Europees niveau erg hard gaan.

23 April 2019 Redactie Bionext

Weidevogelonderzoek: grote zorg om aanwezigheid residuen

Het gaat slecht met de weidevogels: het aantal weidevogels loopt al jaren terug. Dit was aanleiding voor het onderzoek van Jelmer Buijs, gericht op de mogelijke effecten van de resten van zeer uiteenlopende bestrijdingsmiddelen op insecten, als mogelijke oorzaak van de afname van het aantal weidevogels.

11 April 2019 Redactie Bionext

Strokenteelt, de uitkomst van het kenniscafé

Op 15 maart organiseerde Bionext samen met GroenKapitaal, het platform voor duurzaamheid van de provincie Noord-Holland, een succesvol kenniscafé over strokenteelt.

10 April 2019 Redactie Bionext