Bomen voor buitenkippen

Het Louis Bolk Instituut en Bionext hebben in 2015 de verkiezing “Mooiste kippenuitloop” georganiseerd als onderdeel van het project ‘Bomen voor buitenkippen’. Er deden 6 pluimveehouders mee aan de verkiezing. Vanuit Bomen voor Buitenkippen is er de afgelopen drie jaar geëxperimenteerd met de aanplant van olifantsgras en fruitbomen in de kippenuitloop en zijn er metingen gedaan om te kijken of de beplanting goed groeit in combinatie met de kippen. Verder is gekeken of de kippen daadwerkelijk meer naar buiten gaan, hoeveel werk het is voor de pluimveehouder en wat de invloed is op de aanwezigheid van wilde vogels die vogelgriep kunnen overbrengen. De resultaten van dit onderzoek zijn verwerkt in een praktische brochure voor pluimveehouders met een uitloop. Klik hier voor de brochure.

 

Afbeelding Links

Winnaars van de verkiezing

Biologisch Pluimveebedrijf de Zandschulp uit Overberg (Utrecht) heeft volgens de vakjury de mooiste kippenuitloop 2015. Het publiek koos voor het biologisch pluimveebedrijf van Kees Sijbenga uit Hooghalen (Drenthe). Beide winnaars ontvingen een mooi bord en er is een film gemaakt van hun bedrijf en de uitloop.

Juryprijs

De vakjury, bestaande uit pluimveedierenarts Roland Bronneberg, Marijke de Jong van de Dierenbescherming en Ruud Zanders, lector Gezonde Pluimveehouderij aan de Hogeschool CAH Vilentum in Dronten roemden De Zandschulp met 15.000 legkippen vanwege het hoge aantal kippen (70%) dat tegelijk buiten gezien wordt. De uitloop is ingericht met een boomgaard voor de productie van appelsap en wilgen voor de productie van hout dat gebruikt wordt als duurzame energiebron elders op het eigen bedrijf. De jury vond de variatie in de inrichting, het verzorgde aanzien en vooral ook het innovatieve dubbelgebruik van de uitloop de eerste prijs waard.

Bekijk hier het filmpje

Afbeelding rechts

Publieksprijs

Het publiek koos voor Kees Sijbenga uit Hooghalen, een pluimveehouder met 4250 biologische legkippen. Zijn uitloop heeft veel verschillende bomen en struiken, die het jaar door groen blijven, zoals sparren, hulst en buxus. Deze geven de kippen in de herfst- en winterperiode ook beschutting. Hij kreeg 28 % van de uitgebrachte stemmen en er werden mooie toelichtingen gegeven zoals “Ziet er heel natuurlijk uit met een grote variatie aan bomen en struiken en ruige grassen. Dat lijkt het meest op zijn oorspronkelijke habitat. Iedere kip haar eigen eigenwijze plekje. Lage bomen en struiken zijn ook fijn om in te schuilen. Mooi!!” of “Deze boer past zijn kippenboerderij elke keer aan zodat zijn kipjes het nog fijner hebben: een fijn kippenleven en dus de lekkerste eitjes.”

Bekijk hier het filmpje