Image

De Grootste Zaadbank gaat door!

Onlangs besloot de EU geen patenten op groente meer te willen toestaan. Prachtig nieuws! Dit voornemen moet echter nog omgezet worden in een waterdichte wet die patenten op groente voorgoed verbiedt. Om die reden start Bionext op 6 maart een campagne samen met 143 biologische speciaalzaken. Onder de noemer ‘De Grootste Zaadbank’ zijn in deze winkels setjes van 5 door patenten bedreigde groentezaden te koop.

Grote bedrijven vroegen de laatste twee jaar meer dan duizend patenten aan op natuurlijke eigenschappen van groenten en fruit. Er werd al patent verleend op paprika’s met een natuurlijke(!) afweer tegen schadelijke insecten. Daarmee krijgen die bedrijven de eigendomsrechten over alle zaden, planten en vruchten waar die  100% natuurlijke eigenschap in zit. Dat geeft ze enorm veel macht. Met rampzalige gevolgen: de prijzen gaan omhoog en er komt minder keuze in de winkel. Ook is het een risico voor de voedselzekerheid.

Maar dat probleem met die patenten op groente is toch opgelost?
Nog niet definitief. De EU wil er nu een eind aan maken. Maar een waterdichte wet ontbreekt nog. Ook de honderd bestaande patenten blijven gewoon geldig.
Maaike Raaijmakers van Bionext stelt: "reken maar dat de juristen van de grote zaadbedrijven nu hun pennen slijpen en op zoek gaan naar listige sluipweggetjes om dit verbod te omzeilen. De komende maanden worden daarom écht cruciaal. Daar is extra maatschappelijke druk en geld voor nodig.  Achterover leunen kan nog niet.“

Juist nu is uw hulp hard nodig!

Bionext wil nu zorgen voor een waterdichte wet, die patenten op ons voedsel definitief verbiedt. Daar is extra maatschappelijke druk  en geld voor nodig. Daarom voeren we nu weer actie met De Grootste Zaadbank van Nederland! Strijd mee voor een waterdichte patentwet: koop een setje zaad en laat deze onderduiken in uw vriezer. Of zaai ze  in uw tuin. Een financiële donatie aan de Grootste Zaadbank is ook heel welkom.

Weten wat jij kunt doen? 
Kijk op www.degrootstezaadbank.nl of ga naar ons donatieplatform en draag bij aan deze belangrijke campagne. 

Terug

Brede erkenning van onwenselijkheid patenten op voedsel

Brede erkenning van onwenselijkheid patenten op voedsel

19 mei 2016 Redactie Bionext

Bionext is voorzichtig positief over de uitkomsten van het gisteren door staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) georganiseerde symposium ‘Finding the Balance’. Er was brede erkenning dat het toekennen van patenten op natuurlijke eigenschappen van planten onwenselijk is. De toezegging van Eurocommissaris Elzbieta Bienkowska (Interne Markt) om een nadere interpretatie van de Europese Biotechrichtlijn te geven, is volgens Bionext ook goed nieuws . Maar de vraag is of dit voldoende zal zijn om een einde te maken aan patentclaims op ons voedsel.

Bionext deskundige Maaike Raaijmakers: “Alle aanwezige deskundigen en politici waren het eens dat de huidige interpretatie van de octrooiwetgeving problematisch is en dat hiervoor een oplossing moet komen. Vóór het symposium was het nog onzeker of de Europese Commissie in actie wilde komen.
Dat ze nu aankondigen om nog dit jaar met een zogenaamde ‘verklarende notitie’ van de Biotechrichtlijn te komen is dan ook een stap in de goede richting. Maar daarmee zijn we er nog lang niet. Uiteindelijk gaat het erom dat het Europees octrooibureau geen patenten meer verleent op natuurlijke eigenschappen van klassiek veredelde planten. Tot het zover is gaan wij door met campagne voeren.”

De nadere interpretatie van de Biotechrichtijn is onderdeel van een pakket aan maatregelen dat gisteren gepresenteerd werd. Zo werkt het zaadbedrijfsleven zelf al aan een beter overzicht van alle verleende en aangevraagde patenten (http://pinto.euroseeds.eu/) en aan een betere toegang tot gepatenteerd biologisch materiaal (www.ilp-vegetable.org)
Ook gaan de Europese Octrooi- en Kwekersrecht bureaus meer samenwerken om patentclaims op eigenschappen van bestaande rassen te voorkomen. Maaike Raaijmakers van Bionext ziet deze vrijwillige maatregelen als lapmiddelen. “Ze lossen het eigenlijke probleem voor veredelaars niet op. De toegang tot gepatenteerd uitgangsmateriaal blijft beperkt en kostbaar.”

Bionext voert in Nederland campagne tegen patenten op natuurlijke eigenschappen onder de titel ‘De grootste zaadbank van Nederland’. De biologische sector vraagt met de campagne steun van het Nederlandse publiek vóór de biodiversiteit en tegen patenten op zaden. Iedereen kan meedoen door zich als filiaal aan te melden bij De Grootste Zaadbank van Nederland en zaden van ‘door patenten bedreigde gewassen’ onder te laten duiken in zijn vriezer. 

Zolang het Europees Octrooibureau patenten op klassiek veredelde planten blijft verlenen gaat Bionext ook door met het voeren van oppositieprocedures. Op 10 juni is de hoorzitting van de officiële bezwaarprocedure tegen het octrooi van Syngenta op de rode paprika. De 'uitvinding' van Syngenta betreft een eigenschap van een plant – resistentie tegen witte vlieg - die in de natuur voorkomt. Het bezwaar is samen met LTO en 32 andere organisaties uit 27 Europese landen ingediend bij het Europees Octrooi Bureau (EOB).