Image
Image

De Grootste Zaadbank van Nederland

Steeds vaker vragen grote internationale bedrijven patent aan op natuurlijke eigenschappen van groenten. Dit gaat bijvoorbeeld over eigenschappen die een plant minder gevoelig maken voor bepaalde ziektes en plagen. Zo is er patent verleend aan een bedrijf dat paprika's heeft ontwikkeld met een natuurlijke afweer tegen de witte vlieg, een schadelijk insect. Deze eigenschap komt van een wilde paprika uit Jamaica. Toch claimt het bedrijf dat het hún uitvinding is...

Door het patent wordt één bedrijf eigenaar van alle zaden, vruchten en planten die deze natuurlijke afweer in zich hebben. Met als gevolg dat andere bedrijven de paprikarassen met deze eigenschap niet meer vrij mogen gebruiken voor ontwikkeling van nieuwe (sterkere of betere) groenterassen. En dat terwijl deze eigenschap dus gewoon uit de natuur komt!

Dit moet stoppen!
In mei 2016 is Bionext een grote publiekscampagne gestart tegen deze patenten onder de naam De Grootste Zaadbank van Nederland. Mede dankzij de grote maatschappelijke en politieke druk nam de Europese commissie onlangs duidelijk afstand van het beleid van het Europees Octrooi Bureau. Een overwinning!

Maar, we zijn er nog niet! Het is urgent deze uitspraak nu om te zetten in bindend beleid. Hiervoor moeten we flink lobbyen. Zolang de wet niet is aangepast, blijven wij campagne voeren.

Weten wat jij kunt doen? 
Kijk op www.degrootstezaadbank.nl of ga naar ons donatieplatform en draag bij aan deze belangrijke campagne.