Image
Terug

Oproep Tweede Kamer: Houd biologische melkveehouderij buiten de fosfaat wetgeving

Oproep Tweede Kamer: Houd biologische melkveehouderij buiten de fosfaat wetgeving

06 okt 2016 Redactie Bionext

Donderdagmiddag 6 oktober vindt een hoorzitting plaats over het wetsvoorstel om de melkveehouderij generiek te korten op fosfaat-uitstoot. Een paardenmiddel dat bedacht is om een EU derogatie aan Nederland te behouden. Deze derogatie geeft Nederland generiek de mogelijkheid om 35 tot 47% meer mest op het land te brengen en dus veel meer koeien te houden.

De biologische melkveehouderij heeft part noch deel aan deze derogatie. Wettelijk is biologisch gebonden aan het EU maximum van 170 kg stikstof uit mest per hectare. De verruiming van 35 tot 47% geldt dus niet voor biologische melkveehouders. Toch moeten zij mee bloeden en hun veestapel met 4 tot 10% verlagen als dit wetsvoorstel aangenomen wordt in de Tweede Kamer. Onrechtvaardig en onacceptabel, vindt de biologische sector. Het tekort aan biologische melk in Nederland loopt daarmee verder op en de sterke groei in de markt van melk die juist helpt het fosfaatprobleem op te lossen zal daarmee gefrustreerd worden.

Bionext schat dat het fosfaatprobleem opgelost kan worden als een kwart tot eenderde van de melkveehouders omschakelt naar biologisch en dus geen gebruik meer maakt van de derogatie. Het is tijd voor een ander beleid. Lees hier de inbreng van Bionext
 

0


0 Reacties Reactie toevoegen